Digital Nomad Family Digital Nomad lifestyle Op reis met kinderen ~ tips Travelicious Family Uncategorized Wereldreis

Heb jij de loterij gewonnen? | Reisbudget tips

“Wauw wereldreis! Heb je de loterij gewonnen?” een opmerking die regelmatig voorbij komt als je vertelt dat je op wereldreis gaat met je gezin. Logisch ook, want hoe krijg je nu eigenlijk al dat geld bij elkaar? En zijn er nog creatieve manieren om met weinig geld toch op reis te kunnen? Ik denk van wel.

Rogier en ik hebben altijd veel gereisd. Vooral ik (Irene) heb heel wat van de wereld gezien en heb 10 jaar over de wereld gezworven. Ik werkte, spaarde en ging weer op pad. Vaak werkte ik ook tijdens het reizen; als reisleidster, in de horeca, als duikinstructeur … Het lukt me altijd om geld bij elkaar te krijgen om weer naar de volgende bestemming te gaan. Toen de kids kwamen was het geen optie om te stoppen met reizen; Australië, Panama, Marokko, diverse rondreizen met de camper … we lieten ons niet tegenhouden. De wens om voor langere tijd op reis te gaan was dus niet zo heel verrassend …

Omdat reizen één van de belangrijkste dingen is in mijn (en ons) leven, geven we niet heel veel uit aan andere dingen. Dure kleding, grote huizen, dikke auto’s, 5 sterren vakanties; het is niet aan ons besteed. Hierdoor hebben we heel wat geld kunnen sparen door de jaren heen. Wij geven graag geld uit aan vakanties en reizen, maar maken er ook echt een sport van om dat op een zo goedkoop mogelijke manier te doen. Onze laatste vakantie bijvoorbeeld: met de camper op gratis plekken staan (met vaak het beste uitzicht!) of goedkope tickets boeken bij transavia en vervolgens een hostel van 200 euro boeken voor één week. Daar worden wij superblij van! Dus als we de vraag krijgen “Ga je nu alweer op vakantie? Hoe doe je dat?” Zo dus.

Uiteraard helpt het ook dat we allebei een prima baan hebben. Ook onze gezondheid werkt mee en zorgt ervoor dat we dit kunnen doen. Ik ben er dan ook super dankbaar voor dat we deze wereldreis kunnen maken. Dat op de eerste plaats.

Maar goed … het budget. Waar je vroeger alleen rekening hoefde te houden met jezelf, betaal je nu voor een heel gezin. Dat is wel even een ander verhaal.

Daarom hier een aantal tips die mij hebben geholpen om budget te bepalen, te sparen en tijdens de reis geld te verdienen:

Bepaal je reisroute

Wij wilden eerst naar Midden Amerika en dan door naar Argentinië. Supertof natuurlijk, maar voor ons niet te betalen. Daarom hebben we onze reis aangepast naar landen die relatief goedkoop zijn. Een groot deel van onze reis zullen we in Azië doorbrengen.

Waar slaap je

Waar ga je slapen? Wij slapen vooral in hostels. Heel vaak met z’n vijven op een kamer. Soms tweepersoons bedden, soms een hele dorm voor onszelf met stapelbedden. Ook via air BNB boeken we wel eens een appartement. Vooral als we behoefte hebben aan wat eigen “space”. Het is niet duur, maar het nadeel van AIR BNB vind ik dat deze appartementen vaak afgelegen liggen. Hostels vinden we een stuk gezelliger. Uiteraard is het nog goedkoper om je eigen hotel mee te nemen: bijvoorbeeld een camper. Vooral Europa is erg geschikt voor campers. Er zijn veel gratis camperplekken met de mooiste uitzichten.

Excursies

Je wilt natuurlijk wel wat zien en doen tijdens je reis. Daarom is het belangrijk om de kosten van de excursies op te nemen in je budget. Gemiddeld ben je wel 50 – 80 dollar per persoon kwijt aan een excursie. Bepaal van te voren wat je persé wilt zien en doen. En neem deze tripjes mee in je budgetbepaling. Dit voorkomt teleurstellingen.

Vaccinaties & Pillen

Dit is echt een kostenpost! Wij waren 500 euro kwijt aan prikken. Ben je van plan om naar malaria gebied te gaan? Een malariapil kost ongeveer 3 euro per pil … Dat kan behoorlijk oplopen. Na ons malaria advies bij het tropenziekenhuis hebben we onze reisroute wat aangepast.

Visums

Voor veel landen heb je visums nodig. Een gemiddeld visum kost tussen de 30 en 60 euro. Als je een visumbureau inschakelt komt daar vaak nog het dubbele bij. Het kan echt veel voordeliger zijn om het zelf te regelen. Een ritje naar Brussel heen en weer was voor ons het gevolg. Daar zit de ambassade van Mozambique namelijk …

Spullen

Wat je wilt is natuurlijk ontspullen, maar voor een wereldreis met kids heb je nu eenmaal een aantal dingen nodig. Het ligt natuurlijk een beetje aan de manier waarop je gaat reizen, maar in veel gevallen moet je een en ander aanschaffen voordat je op pad kunt. Wij backpacken, dus hebben wij stevige rugzakken gekocht. (mijn 20 jaar oude NOMAD kon echt niet meer). Hou dan gelijk rekening met het type rugzak. Omdat je voor meerdere mensen kleding mee moet nemen is het handig een rugzak te kopen die aan de zijkant open kan en waar je dus makkelijk bij kan zonder direct je hele rugzak overhoop te halen.
Verder kun je denken aan wandelschoenen, teva’s, wind en waterdichte jasjes.

Verspreid de aankopen

Weet je al lang van te voren dat je gaat? Verspreid dan de aankopen en dus ook de kosten. Zo voorkom je dat je in één keer al je geld uit geeft en kun je weer sparen voor het volgende item.

Vermijd onzin aankopen

Bij alles wat ik in mijn handen heb bedenk ik: “is het nodig voor de reis?” Als het antwoord “nee” is, leg ik het terug … en dat is nogal wat geweest het afgelopen jaar. Dus een hoop geld mee bespaard 🙂

Hoe ga je reizen?

Dat is ook nog een belangrijke vraag. Wij ontdekten bijvoorbeeld dat het huren van een auto in Zuid-Afrika goedkoper is dan het OV. Ga je met het vliegtuig? Of overland? Dat scheelt natuurlijk ook in de kosten. Het ligt natuurlijk wel aan het land; in Sri Lanka betaal je voor 2 uur reizen met de bus €0,80 p.p.

Ruilen?

Ben je een beetje cratief, handig of technisch? Doe dan aan ruilhandel. Ik kan toevallig foto’s maken en probeer daar af en toe een nachtje mee te ruilen, maar misschien kan jij wel iets heel anders; websites bouwen, teksten schrijven, coachen, engelse les geven, duikinstructeur …

Ga Woofen

Als je bovenstaande niet kan, is er altijd nog de mogelijkheid om te werken voor kost en inwoning bij boerderijen. Superleuke ervaring! Je kunt met je hele gezin werken op een boerderij. Meestal werkt je dan in de ochtend een paar uurtjes en bestaat het werk uit het eten geven van de dieren, schoonmaken van de hokken etc. Je krijgt er onderdak en eten voor terug, mooi toch?

Kortom wees creatief met je geld. Je hoeft niet de loterij te winnen om een wereldreis te maken, maar een beetje creativiteit is wel gewenst. Ruil je dienst voor een overnachting, koop een tweedehands rugzak, ga naar de goedkopere landen, doe vrijwilligerswerk  … er is altijd wel iets te bedenken om minder geld uit te geven en/of zelfs te verdienen onderweg én lekker de wereld rond te reizen. Succes!

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment