Op reis met kinderen ~ tips Sri Lanka Travelicious Family

Sri Lanka: 8 must do’s met kinderen

“Where you from?” De man van het restaurant knoopt een praatje met ons aan. Met India nog in ons achterhoofd reageren we beleefd, maar met enige argwaan; wat zou hij van ons willen? De man vertelt ons trots over zijn werk, zijn gezin en zijn land. Hoe blij hij is met de toeristen die komen en vooral hoe blij hij is dat hij sinds 2009 ook zelf mag reizen. Vroeger kon dat niet vanwege de vele aanslagen die gepleegd werden. Hij is blij dat dat voorbij is. “Vrede en vrijheid is het mooiste wat je als mens kunt hebben. We zijn niet rijk, maar er is vrede” zegt hij emotioneel. Even voel ik me schuldig. Dat ik gelijk weer mijn oordeel klaar had staan. Deze man wil helemaal niks van ons, hij wil alleen zijn verhaal met ons delen. Deze man is supervriendelijk en oprecht geïnteresseerd in ons. Welkom in Sri Lanka!

Sri Lanka. Het land dat door veel reizende gezinnen wordt opgenomen in hun reisprogramma. En terecht. De korte reisafstanden, de prachtige natuur en de superaardige mensen maken het een paradijs om te reizen voor gezinnen. En niet te vergeten; het is hier spotgoedkoop.

Tijdens onze reis ontdekken we dat Sri Lanka echt een paradijsje is. We deden de “classic” tour waarin we tempels zien, reizen met de bus en de trein, mooie mensen ontmoeten, honderden buddya’s tellen, thee plukken en eindigen op de relaxte stranden van het land. Een aantal dingen vonden wij echt heel leuk met de kinderen (en de kinderen zelf vonden het ook super). Ik heb ze voor je opgeschreven:

reizen met de bus

Dit is echt een attractie op zich. Het instappen en het uitstappen is nogal hectisch, maar als je eenmaal zit is het prima te doen. De bus zit vol met locals die allemaal heel nieuwsgierig zijn naar jou als buitenlander in de bus. De busrit gaat gepaard met een hoop getoeter en harde muziek. Nee, echt lekker bijkomen ga je niet, maar het is echt de moeite waard. Wij vonden het een stuk spannender en leuker dan reizen met een privébusje. En ook hier weer; spotgoedkoop! We betaalden welgeteld 1,70 voor een rit van 4 uur. Met z’n vijven. 

In de lokale bus

Wandelen door de theeplantages bij ella

Je kunt in de omgeving van Ella makkelijk zelf op ontdekkingstocht gaan. Onderweg zie je de dames in het veld werken en mag je foto’s maken. Sommige dames snellen dan naar je toe en willen met je op de foto voor wat geld. Niks opdringerigs, maar vooral heel leuk en gezellig.Theeplukster in de theeplantage

bezoek aan de halpewatte theefabriek

Met de tuktuk ben je zo bij deze theefabriek. Wat ons betreft een hele leuke. Je kunt de fabriek het beste even bellen om 7.30 uur of er nog wel productie is. Als dat er is neem je de tuk tuk en ben je binnen 15 minuten bij de fabriek. Je krijgt een interessante rondleiding en een theeproeverij. Officieel mag je niet filmen en geen foto’s maken, maar de gids wil dat speciaal voor jou wel even door de vingers zien. De kinderen keken hun ogen uit. Ze zagen met eigen ogen hoe het proces van blaadje naar thee ging. Zo gaaf om ze te zien realiseren dat de thee bij de AH gewoon hier vandaan komt.

Fileine in de theefabriek

reizen met de trein

Ik noem de bus en trein heel bewust los van elkaar. De trein is namelijk ook een ervaring op zich. Wij zijn ingestapt in Kandy en uitgestapt in Hatton. Het mooiste stuk echter is van Haputale naar Ella. Het veroveren van een plekje is een hele kunst. Je kunt het beste een kaartje kopen voor eerste of tweede klas, dan heb je, vooral vanaf Kandy, de meeste kans op een plek. Vooraf reserveren kan ook, maar dat moet maanden van te voren. Wij hebben dit niet gedaan, omdat we niet wisten wanneer we precies daar zouden zijn. De treinreis van Kandy naar Ella duurt ongeveer 7 uur. Wil je een kortere treinreis? Denk er dan eens over om de trein vanaf Ella te pakken naar Haputale. Omdat de meeste mensen het andersom doen is het in deze richting minder druk. Onderweg zie je theeplantages, kleine huisjes langs het spoor en veel zwaaiende kinderen. De trein gaat heel langzaam, dus je hebt genoeg tijd om te filmen of foto’s te maken. Het is wel een beetje dringen bij de deuren, want daar is natuurlijk de beste plek om foto’s te maken van het fantastische uitzicht. Twijfel je nog of jij dit met je kids kunt doen? Ja, echt doen! Ook al heb je geen plekje. Wij hadden op een ander traject (van Galle naar Colombo) geen plek, maar onze kids zaten net zo makkelijk op onze backpacks en genoten alsnog van de reis.Rogier in de trein op weg naar Hatton

Little adam’s peak beklimmen

De grote Adam’s Peak is gaaf, maar te zwaar voor (onze) kinderen. De kleine Adam’s Peak is met kinderen, maar ook zonder kinderen een aanrader. Makkelijk te doen en bovenop een fantastisch uitzicht. Lilou en Jolie op Little Adam’s Peak

Kandy

Vaak beschreven als een drukke stad die je moet vermijden met kinderen, maar wij vonden het er heel fijn. In de eerste plaats omdat we er een heerlijk Guest House hadden (Guest Inn hostel) vlakbij een grote speeltuin. Heel veel locals komen in het weekend naar deze speeltuin en dat maakt het zo leuk. Lekker spelen én contact maken; iedereen het naar z’n zin. Uiteraard hebben we een bezoekje gebracht aan de dansshow in Kandy. Een beetje toeristisch is het wel, maar onze meiden keken hun ogen uit. Vooral toen de dansers gingen lopen over vuur.

Naast alle toeristische bezienswaardigheden vonden wij het verder gewoon leuk om te lopen over straat en ons te verwonderen over het drukke en kleurrijke straatleven in Kandy. Pauwendans tijdens de dansshow in Kandy

surfen & snorkelen in Hikkaduwa

Hikkaduwa is “the place to be” als je wilt gaan surfen. Ook voor beginners zoals wij is het goed te doen. Iedereen kreeg een eigen instructeur mee en de meisjes stonden dan ook al snel op hun plank te surfen alsof ze nooit anders hadden gedaan 🙂

Voor het snorkelen neem je de tuk tuk richting het stadje van Hikkaduwa. Vraag even bij je hotel waar je precies moet zijn. Het strand is hier wat breder en heel gezellig. Veel locals komen hier om te zwemmen en te snorkelen en ook deze keer waren ze erg nieuwsgierig naar ons en dat zorgde voor leuke momenten met de lokale kids. Ook het snorkelen was echt verrassend leuk. Al snel kom je koraal tegen en zie je een hoop vissen. Het hoogtepunt was wel de schildpad die we tegenkwamen. Ik geloof niet dat ik ooit zulke blije kinderen heb gehad.

Hikkaduwa

slapen in een homestay

Er zijn veel homestays in Sri Lanka. Het is meer een “bed and breakfast” dan een homestay, maar in Ella hadden wij er toch een geboekt. En eerlijk is eerlijk … ik schrok nogal bij aankomst. Het plafond was kapot, de douchemuren hadden hun beste tijd gehad en er stonden 5 bedden op 2 vierkante meter. MAAR het was schoon we hadden een heerlijk terras. Uiteindelijk bleek het één van onze leukste ervaringen te zijn in Sri Lanka. Het stel wat de homestay runde was zo lief. Iedere ochtend stond er een heerlijk ontbijtje voor ons klaar op ons terras. Toen ze erachter kwamen dat Jolie jarig was kreeg ze extra lekkere chocoladepannenkoeken, koekjes en zelfs een lief kadootje. Ja, ik kan het iedereen aanraden om te doen. Deze homestay heette “Walkers Nest”. Binnenkort zullen ze echter een echt hostel worden, want er werden veel kamers bijgebouwd.

O, ja en we sliepen hier voor 15 euro per nacht (tja, wat verwacht je dan ook) … het is echt heel simpel, maar zeker erg leuk en op een rustige plek. Jolie helemaal blij met haar muts die ze van de mensen van de homestay had gekregen. Je begrijpt; die ging niet meer af … zelfs niet bij 35 graden 🙂 

Ja, Sri Lanka opnemen in je reisroute is absoluut een aanrader. Laat je verrassen door de vriendelijkheid, de prachtige groene natuur, de chaos die je soms tegenkomt, de heerlijke curries en de mooie stranden. Have fun!

 

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment

Comments (1)