Inspiratie Op reis met kinderen ~ tips Travelicious Family Wereldreis

Een bezoekje aan de leerplichtambtenaar …

Een gezin met 2 kinderen, waarvan 1 leerplichtig, wil graag op reis. En nu? Dit was bijna een jaar geleden onze wens, de wens van Vier Op Reis.

Waar een wil is, is een weg …
Help, hoe moeten we dat gaan doen? Daar gaat de leerplichtambtenaar toch niet mee akkoord? Moeten we dan maar gewoon gaan en geen slapende honden wakker maken? Willen we ons dan uitschijven uit Nederland? Maar hoe moet dat dan met ons huis, onze baan, en ga zo maar door. Dat voelde allemaal niet goed …
Dan toch maar de ambtenaar lief aankijken. Wie niet waagt, wie niet wint en waar een wil is, is een weg.

De verhalen op internet, waren echter niet erg hoopvol. Bijna geen succesverhalen te vinden. Via via kwamen we toch in contact met 2 gezinnen, bij wie het via de leerplichtambtenaar wel gelukt was. Hun verhalen hebben ons geholpen èn hoop gegeven.

De eerste stap was naar de leerkracht en directeur van onze school om onze plannen voor te leggen. Want ja, zij moeten wel achter onze plannen staan. Ze waren direct heel erg enthousiast en willen alle medewerking verlenen. Ze zien alleen maar kansen en mogelijkheden. Fantastisch!

Helaas …
De directeur heeft dit nog niet eerder bij de hand gehad, daarom heeft hij de leerplichtambtenaar gebeld. Het balletje ging rollen. Met een tas vol argumenten en goede moed, stapten we het gemeentehuis binnen voor een informeel gesprek met de ambtenaar. Het was een prettig gesprek, waarin werd uitgelegd hoe de leerplichtwet in elkaar zit.

Helaas wel met de conclusie: ‘op basis van jullie verhaal, kan ik wel zeggen dat de verlofaanvraag niet goedgekeurd zal worden. Maar jullie zijn uiteraard vrij om de aanvraag in te dienen.’ Natuurlijk gaan we dit doen, dachten wij nog steeds hoopvol …

De aanvraag
Na veel overleg met de school over wat ze wel en niet waar kunnen maken, hebben we de brief opgesteld. Er waren genoeg argumenten te bedenken, want zeg nou zelf: er is toch geen betere leerschool dan ‘de wereld’?!

Middels dit schrijven willen we een officiële verlofaanvraag indienen voor onze dochter…..’ Het begin van de brief. Naast het benoemen van het feit dat de school medewerking verleent en ons op afstand helpt bij het onderwijs, hebben we ook benoemt wat het onze dochter op zal leveren: ‘kennis maken met andere culturen, kijken hoe het er op andere scholen aan toe gaat, kennis maken met andere talen, leren van de natuur en contact maken met kinderen van verschillende culturen. Daarnaast zal ze leren zelfstandiger te worden, door zelf in te plannen wanneer ze haar taken gaat uitvoeren. Kortom, een onvergetelijke ervaring, die je niet uit de boeken kunt leren.’

We hebben enorm veel geluk met de leerkracht, omdat ze zich wil inzetten ons te begeleiden waar nodig. Ze zorgt ervoor dat onze dochter zoveel mogelijk onderwijs gehad heeft voordat we weg gaan, zodat wij onderweg alleen maar herhaling hoeven te doen. De leerkracht heeft wel op papier moeten zetten hoe ze het onderwijs op afstand gaat geven. Ook wij hebben in onze brief beschreven hoe we het onderwijs denken te gaan geven; skype, mail, leerzame app’s, etc.

Dè uitslag
En dan, na een aantal maanden krijgen we de brief thuis, waarin het verlof wordt goedgekeurd!! Alle inspanningen hebben resultaat, wat zijn wij blij! Waar een wil is, is een weg…

Wie?
Rianne gaat met haar gezin 3 maanden op reis. Ze hebben goedkeuring gekregen van de leerplichtambtenaar. In Nederland is dat uniek, maar dus niet onmogelijk. Heb je vragen aan Rianne of wil je haar en haar gezin volgen? Dat kan:

We vinden het leuk als je ons volgt op www.vieropreis.nl, facebook: @vieropreis.nl of instagram: vier_op_reis.

 

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment

Comments (2)

  1. Hi!

    Wat ontzetten goed dat jullie toestemming hebben gekregen zeg! Wij hebben ook de stoute schoenen aangetrokken en een gesprek gehad met de leerplicht ivm ons 6 jarig zoontje. De leerplicht ambtenaar was heel aardig en begripvol maar om ons akkoord te geven moesten we een inschrijving op een school op onze bestemming aan tonen. Ondanks dat we duidelijk waren dat dit geen optie is voor ons (alsof een school in t buitenland zomaar een reizend kind inschrijft) was t volgens haar de enige manier om vrijstelling te krijgen.. nu zijn we aan t nadenken over welke stappen we nu moeten nemen. School en leerkracht staan achter ons plan!

  2. Vier op reis… aanrader om te volgen! Verhalen en ervaringen van een prachtig, ondernemend, avontuurlijk, lief gezin met doorzettingsvermogen. Spread your wings, no matter how old you are…😊