Design your own life Digital Nomad Family Op reis met kinderen ~ tips Travelicious Family Uncategorized Wereldreis

IT TAKES TWO TO TANGO | Wat als je partner twijfels heeft over jullie wereldreis?

Dus we gaan? Ja, we gaan. Echt? Ja, echt … Ik zit tegenover Rogier en vraag het voor de zekerheid nog maar een paar keer. Ik kan het gewoon niet geloven. Een droom gaat uitkomen; we gaan op wereldreis! We plannen direct een datum in, maar alsnog kan ik het gewoon niet geloven; 8 maanden op reis met de kinderen, wie had dat nou gedacht …

Ik in ieder geval wel. Ik ben daar heel makkelijk in; alles is mogelijk als je maar durft. Mijn wederhelft daarentegen is wat voorzichtiger. Meer van de zekerheid zeg maar. En dat is prima, zo vullen we elkaar mooi aan. Als je aan mij vraagt of ik morgen voor altijd met mijn gezin wil gaan reizen zeg ik “ja” en pak ik mijn spullen om vervolgens nooit meer terug te komen 🙂 Dat niet iedereen zo is begrijp ik maar al te goed. Ik ben er zelfs mee getrouwd.

Nu is Rogier ook avontuurlijk, net als ik. Maar zekerheid behoort ook tot zijn kernwaarden. Waar ik impulsief ben is hij rationeel en denkt over alles goed na. Niet een hele slechte combinatie overigens, hij en ik :-). Ik heb soms wat van zijn ratio nodig en hij soms wat van mijn spontaniteit. Maar de dag dat ik zei; “zullen we alles verkopen en de rest van ons leven gaan reizen” was net iets tè spontaan. Dat kon hij, zoals veel mensen, niet helemaal overzien.

Even wat gas terugnemen dus …

Maar dit plan was er en nog lang niet van plan om weg te gaan. “Onderzoek” is sinds mijn “365 dagen succesvol” jaar “my middle name”, dus in plaats van me direct op een project te storten (en vervolgens teleurgesteld weer thuis te komen), onderzoek ik tegenwoordig al mijn plannen op kans van slagen. Heel rustgevend.

Zo ook het reizen met mijn gezin. Ik verzamelde informatie, sprak met veel andere gezinnen die het al gedaan hadden, bedacht het budget, opende alvast een “wereldreis” rekening etc etc. Door dit allemaal met Rogier te delen werd hij ook steeds enthousiaster over het plan. Na ons gesprek met Frank over zijn wereldreis met zijn gezin was het beslist; we gingen op wereldreis!

Als ik zo om me heen kijk is bovenstaande niet echt een unicum. We zijn ook allemaal verschillend en dat is maar goed ook. De een ziet wat meer beren op de weg dan de ander. Herken je dit in jouw partner? No worries, er is hoop 🙂 Haha, zo klinkt het alsof ik wil dat je je partner moet overtuigen. Dat lijkt me echter niet de bedoeling. Het gaat hier over een partner die op zich wel graag wil, maar veel beren op de weg ziet en/of het gewoon heel spannend vindt.

Uiteraard kun je je partner helpen deze beren het bos in te sturen. Ik heb een paar tips opgeschreven:

  • Betrek je partner bij je zoektocht naar informatie over een wereldreis met kinderen. Hoe enthousiaster jij bent, hoe enthousiaster je partner wordt.
  • Praat met anderen. Maak een afspraak met een gezin die het al doen of gedaan hebben. Zij hebben vaak tips en tricks en zijn zo enthousiast dat er in een gesprek al een hoop beren weg worden genomen. Of lees hier het verhaal van Frank en zijn gezin.
  • Wat willen jullie beide? Ga eens een avondje sparren over hoe jullie een wereldreis met de kinderen en elkaar voor jullie zien. Hoe lang willen jullie gaan? Waarnaartoe? Wat is het budget? Zo begint het te leven. Maak er vooral een gezellig avondje van met een wijntje en een kaasje. Misschien leuk om het in collage vorm te doen of mindmapping. Wij vonden dit er leuk om te doen. Je weet wat je allebei wilt, maar het is nog niet heel erg definitief, dus helemaal niet eng.
  • Geef je partner de tijd. Dit is het allerbelangrijkste. Jij bent er misschien al helemaal klaar voor, maar je man/vrouw nog niet. Respecteer dat. Zoals de titel al zegt: IT TAKES TWO TO TANGO. Dat geldt natuurlijk helemaal met zo’n grote beslissing waar je ook nog eens kinderen in meeneemt. Dus geef hem of haar de tijd. 
  • Word lid van facebookgroepen. Er zijn genoeg facebookgroepen waar reizende gezinnen bijeenkomen. Vaak begrijpen de mensen in je omgeving niet altijd wat je wilt doen. Ook kunnen ze je geen specifieke informatie geven over het reizen met kinderen. In deze facebookgroepen kun je je verhaal kwijt, maar ook vragen en twijfels omtrent een eventuele wereldreis. Je kunt je partner ook vragen als lid. Zo kan hij/zij zien dat er meer mensen zijn die dit willen doen en ook hun twijfels hebben. Hier een aantal fb groepen waar je lid van kunt worden: 
  1. Travelicous Families: Dit is mijn facebookgroep. Speciaal voor Nederlandse gezinnen die voor langere tijd op reis willen of al zijn gegaan. Hier worden verhalen en informatie gedeeld. Praktische info over leerplicht, verzekeringen en alle andere bijkomende zaken. Ook reistips als accommodatie en reisbestemmingen.
  2. Families on the move: Families van over de hele wereld delen hier tips & tricks als accommodaties, bestemmingen en ontmoetingen onderweg.
  3. Location independent families: Voor gezinnen die naast het reizen ook willen werken onderweg.
  4. Families on the road: Voor families die fulltime reizen en werken
  • Ga naar bijeenkomsten waar reizende gezinnen samenkomen en neem je partner mee. Superleuk om anderen te ontmoeten met dezelfde dromen en natuurlijk krijg je praktische informatie over het reizen met kinderen. En je kunt met andere gezinnen praten over hoe gaaf het is om op wereldreis te gaan. Zelf organiseer ik op 27 mei een bijeenkomst. Ik, mijn man en mijn kids zullen er zijn. Zo krijgt iedereen de gelegenheid om alles te weten te komen over het reizen als gezin. Inclusief je partner 🙂 We delen hier veel praktische informatie, maar ook real life stories van gezinnen die al geweest zijn. Superleuk!

En nu? … Nu zijn we alweer bijna 3 maanden onderweg en het bevalt super. Alle twijfels (en beren) zijn weg en we zijn zelfs alweer plannen aan het maken voor een nieuw avontuur …. Wat dat is laat ik nog even in het midden … Maar wat ik zeker weet … IT TAKES TWO TO TANGO! Go for it!

 

 

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment