Op reis met kinderen ~ tips Travelicious Family Wereldreis

Reizen en leerplicht. Hoe zit dat nou?

Zenuwachtig sta ik op vandaag. Het is dé dag waar ik zo tegenop kijk. Dé dag waar in mijn hoofd alles vanaf hangt. Dé dag dat we op school gaan vertellen dat we op wereldreis gaan.

Gelukkig weet Rogier het allemaal een beetje te relativeren. “Wat er ook gebeurt, we gaan gewoon. Dit is onze droom en we laten ons niet tegenhouden. We komen er echt wel uit”

De directeur is razend enthousiast. Hij reageert positief op onze plannen en vind het voor de kids helemaal geweldig. Maar dan komt de serieuze kant kijken. “Kijk, in de rol van “mens” vind ik het fantastisch en gun ik het jullie, maar in de rol van ambtenaar mag ik jullie bij hoge uitzondering slechts 10 dagen vrij geven per schooljaar”. Het liefst zou hij het ook anders zien, maar hij staat wat dit betreft ook met zijn rug tegen de muur. Al snel komen Rogier en ik tot de conclusie dat we ons uit gaan schrijven. Dit lijkt ons de enige optie om onze droom waar te kunnen maken. Wij wilden 6 maanden gaan, maar maken er ter plekke 8 of langer van zodat we een goede reden hebben om ons uit te schrijven. In Nederland is het namelijk verplicht om je uit te schrijven als je langer dan 8 maanden aaneengesloten in het buitenland bent.

Een gesprek met de leerplichtambtenaar slaan we ook maar over. Te vaak heb ik gelezen dat dit verder niks uithaalt. Sterker nog, zij mogen bij wet geen toestemming geven. Ook al heb je nog zo’n mooi leerplan opgesteld, het is helaas in Nederland gewoon verboden om een wereldreis te maken met je leerplichtige kinderen. En slapende honden wakker maken; daar zitten we ook niet op te wachten.

Ik kan er echt niet bij met mijn hoofd. Uiteraard snap ik dat het goed is dat kinderen leerplicht hebben en dat ze überhaupt naar school mogen. Wat dat betreft hebben wij hier heel veel geluk. Maar als jij een wereldreis wilt maken met je kinderen word je bijna als crimineel behandeld. Er zijn zelfs ouders in de bak beland omdat ze deze droom najoegen. Te gek voor woorden toch? En het cliché is waar; ze leren zo ontzettend veel op reis. Het verruimt hun blik. Ik vind dat ieder kind dit mee zou moeten maken. Of in ieder geval de kàns zou moeten krijgen om het te kunnen doen. In Nederland laten veel gezinnen deze droom varen omdat de regeltjes ze tegenhouden. Zonde. Vind ik.

Gelukkig is er altijd wel een manier te vinden om toch je reisdroom met leerplichtige kinderen waar te maken. En voor ieder gezin is dit een andere manier. Mij wordt vaak gevraagd hoe wij dat doen. Wat dé manier is om aan de leerplicht te ontkomen. Ik zal het je vertellen. Misschien wat teleurstellend; het is voor iedereen anders. Daar ben ik ondertussen wel achter. Ik heb veel verhalen gelezen van verschillende gezinnen, maar uiteindelijk kies je voor een oplossing die het beste bij jou en je gezin past (en bij je reisplannen). Maar in het algemeen zijn er drie manieren waar je voor kunt kiezen: *

  • Je kunt het proberen via de officiële weg. Dit betekent dat je met een goed leerplan naar de leerplichtambtenaar gaat. Maar hoe goed je plan ook is en hoe goed je argumenten ook zijn … in 98% van de gevallen word je aanvraag afgewezen. 🙁 Er zijn slechts enkele ambtenaren die het toezeggen, maar op dat moment breken zij ook de wet en kunnen ze hiervoor vervolgd worden.

 

  • Je schrijft je in op een school in het buitenland. Als je bijvoorbeeld een half jaar op een plek verblijft kun je je inschrijven op een school in het desbetreffende land. Je hoeft je dan niet uit te schrijven en behoudt dan je recht op alle toeslagen, verzekeringen e.d. Omdat je in Nederland ingeschreven moet staan op een erkende school en deze fysiek moet bezoeken is dit een optie die alleen goed te doen is als je langer op een plek blijft. Als je reist is dat wat moeilijker natuurlijk.

 

  • Voor optie 3 kiezen uiteindelijk veel gezinnen. Uitschrijven uit Nederland. Door alle regels laat ons systeem je in mijn ogen niet echt een keuze. Als je voornemens bent langer dan 8 maanden op reis/naar het buitenland te gaan is het makkelijk, dan is het verplicht om je uit te schrijven. Bij uitschrijving hoef je geen reden op te geven en je hoeft geen bewijs van inschrijving te tonen op een nieuwe school. Je gaat als het ware emigreren. Wist je dat je altijd terug mag komen in Nederland? Je blijft namelijk altijd Nederlands staatsburger. Hoe lang je ook weg gaat. Dus krijgt er iemand heimwee of lukt het niet in het buitenland; je mag altijd terug komen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen op deze drie manieren. Want met welke gevolgen krijg je te maken als je je uitschrijft? Of wat als jij (of je partner) een bedrijf hebt die je niet wilt opgeven? En wat als je een huis hebt. Moet je die dan verkopen? Of mag je die zomaar verhuren? En hoe zit het met verzekeringen? En hoe ga je dan je kinderen onderwijzen?

Dat is precies hoe het bij mij ging in de maanden voor vertrek. Uit de ene oplossing kwam weer een vraag en zo ging het steeds door. Soms dacht ik echt wel eens; laat maar. Ik ga wel als de kids ouder zijn. Maar de wens was groter dan het ongemak. Gelukkig vonden we iedere keer wel weer een oplossing. Omdat dit zo’n grijs gebied is, moet je hier wel tegen kunnen. Iedere keer het wiel opnieuw uitvinden. Maar het is ook erg leuk. Een avontuur. Het is gaaf als je weer iets hebt uitgevonden wat je dichterbij je droom brengt.

Nu lijkt het me superfijn voor jou dat je het wiel niet steeds opnieuw hoeft uit te vinden. Daarom organiseer ik op zondag 27 mei een informatiemiddag. Voor jou en je partner, maar ook voor je kids. Zodat ook zij horen hoe het is om zo lang op reis te gaan met je ouders. Hoe het leren onderweg gaat. Wat de voors en tegens zijn. Wat er zo gaaf is aan reizen. En natuurlijk krijg je alles te horen over bovenstaande vragen. Tijdens die “saaie” praat zorgen we ervoor dat de kids het naar hun zin hebben. Daarnaast doen we leuke opdrachten om jullie reis nog concreter te maken, krijg je veel handige tips en real life stories van gezinnen die al op pad zijn geweest. Superleuk toch? Het zal ergens in Zuid Holland plaatsvinden. Ik heb nog geen locatie, maar voordat de agenda’s weer volgepland zijn dacht ik; ik prik maar vast een datum 🙂

Wil je nu alvast meer weten over reizen en leerplicht? Ga dan naar de pagina van de WERELDSCHOOL. Hier vind je veel tips en kun je een “whitepaper” downloaden die gaat over de leerplicht.

* Bron: Wereldschool

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment