Digital Nomad Family Op reis met kinderen ~ tips Travelicious Family Wereldreis

Huilende kinderen, chagrijnige stewardessen en lege zwembaden … welkom in mijn droomleven :-)

Eén huilend kind op mijn schouder, één kind dat weigert te slapen en een vlucht waar we niet bij elkaar zitten… hét doemscenario waarom veel ouders niet met hun kinderen gaan reizen. Ook ik vraag me af waarom ik hier in hemelsnaam aan ben begonnen. We zijn net een uur onderweg en ik baal er nu al van … Als bij aankomst in Kaapstad blijkt dat het zwembad leeg is stort ik in … ik kan wel janken! Is dit echt mijn droom? Huilende kinderen, chagrijnige stewardessen en lege zwembaden …

Maandagen. Daar kun je deze eerste dagen van een lange reis het beste mee vergelijken. Zo’n maandag dat je niet op gang komt. Zo’n maandag dat alles tegenzit en je zou willen dat het dinsdag was. Zo’n maandag dat je je onder je dekens wilt verstoppen en met niemand wil praten.

Kapot zijn we na vier dagen. Uitgeput liggen we om 20:00 uur op bed en vragen we onszelf serieus af of dit wel een goed idee was. De drukte van de afgelopen weken eist bij mij zijn tol en vooral onze kleinste maakt het ons moeilijk. We noemen haar al BOSS BABY (van de film). Maar gelukkig kennen we onze kleine een beetje en weten we dat het over een paar dagen over is. Maar nu? Nu is het gewoon, heel eerlijk, even helemaal niet zo leuk.

Omdat ik er van overtuigd ben dat er geen gezin bestaat waarbij deze overgang helemaal vanzelf gaat, heb ik wat tips die je leven wat makkelijker maken in die eerste week:

  • Geef je kids de tijd! Het is niet niks. Afscheid nemen op school, van vriendinnen, van opa’s en oma’s … bedenk dat het op je kind een enorme impact heeft. Jij weet wat er gaat gebeuren en dat het heel tof wordt, maar je moppie weet ABSOLUUT niet wat hij/zij kan verwachten.
  • Geef jezelf de tijd. Niet geheel onbelangrijk. Ook jij bent de afgelopen weken druk geweest met vanalles en nog wat. Afscheidsfeestjes organiseren, het hele huis leegmaken, je kids begeleiden met afscheid, afscheid van familie, je werk afronden etc etc. En ineens zit je 24/7 bij je gezin. Dat is echt wel even wennen. Dus wees lief voor jezelf en geef jezelf wat ruimte om te wennen. Ga als het kan af en toe alleen een stukje wandelen of naar het strand. Of sluit jezelf op in de badkamer haha net als ik.
  • Neem je kinderen serieus, wals niet over hun gevoelens heen. Dit geldt sowieso natuurlijk, maar nu helemaal. Ga eens in de schoenen staan van je kind. Hoe zou jij het vinden als je ineens uit je vertrouwde omgeving gerukt wordt? Vaak komen die gevoelens van verwarring, angst en verdriet er een beetje ongelukkig uit. Onze jongste gaat bijvoorbeeld om alles (heel hard) huilen. De oudste wordt heul chagrijnig en de middelste gaat uitdagen. Herken dit gedrag en bespreek het met ze. Met boos worden of straf bereik je niks.
  • Betrek ze bij de dagindeling. Om ze zo snel mogelijk te laten wennen aan jullie nieuwe levensstijl betrek je ze allemaal bij de dagindeling. Laat ze om en om kiezen wat jullie gaan doen of wat jullie gaan eten. Zo voelen ze zich ook verantwoordelijk en wennen ze sneller.
  • Laat ze alleen. Ook kinderen hebben tijd voor zichzelf nodig. Dus laat ze gewoon even alleen iets doen als ze daar behoefte aan hebben. Ze hoeven niet de hele tijd “gezellig” bij de fam te zitten
  • Begin niet in een stad. Als je de kans hebt rij dan direct door naar een plek waar het rustiger is en waar ze meer ruimte hebben om te spelen. Wij hebben het niet gedaan, maar vanaf nu gaan we dat wel doen. Als je gewend bent aan het land is het leuker om naar een grote stad te gaan. Dan weet je de ins en outs van het land.
  • De belangrijkste: HET IS MAAR TIJDELIJK!!! Dit was echt mijn mantra de eerste week. Weet dat het maar even duurt. Geef iedereen de tijd om te landen, om nieuwe gewoontes te ontwikkelen en het leven in Nederland (tijdelijk) los te laten.

En dan is daar … DINSDAG. De dag waar je die hele maandag op zit te wachten. De dag dat je weer gaat knallen en er helemaal voor gaat. Die dinsdag kwam bij ons na een week. Al slurpend aan een overheerlijk wit wijntje, liggend in grote kussens met de zon op ons gezicht. Tevreden kijken we naar onze kinderen en we weten; het is voorbij. De eerste week van wennen aan elkaar, aan het land en aan onze nieuwe situatie is voorbij. De reis kan beginnen …

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment