Op reis met kinderen ~ tips Travelicious Family Wereldreis

Hoe bereid je je kids voor op de wereldreis | 10 tips

“Nou, dat gaat dus mooi niet gebeuren”

We zitten met onze dochters aan tafel en hebben net het heugelijke nieuws verteld dat we op wereldreis gaan. Tenminste, wij vinden het erg heugelijk. Eindelijk na al die jaren van dromen gaan we het DOEN. We gaan met ons gezin de wereld over.

Zo enthousiast wíj zijn over dit plan, zo negatief zijn onze oudste dochters. “Hoezo dan?” “Moet ik dan van school af?” “Ik ga echt niet bij mijn vriendinnen weg” “Dat is supereng” zijn een aantal argumenten om niet te gaan.

Dat hadden we dus wel beter aan mogen pakken, het kwam nogal uit de lucht vallen. Tja, door ons enthousiasme zijn we even vergeten dat een wereldreis van 8 maanden voor een kind niet te overzien is. Want wát zijn überhaupt 8 maanden, en wat houdt dat eigenlijk in zo’n “wereldreis”.

Maar gelukkig hebben we daarna een aantal dingen gedaan waardoor ze nu superenthousiast zijn en niet kunnen wachten:

  1. Kijk een aantal afleveringen van een reisprogramma. Wij keken direct na het (voor ons goede:-) nieuws naar 3 op reis. Kies de landen waar je over nadenkt om naar toe te gaan. Onze kids vonden het gelijk geweldig en waren snel om.
  2. Zoek interviews/verhalen op met andere gezinnen die al voor langere tijd op reis zijn geweest of nog op reis zijn. Lees vooral het gedeelte van de mening van de kids voor. Wat zij ervan vinden en wat ze bijvoorbeeld hebben geleerd. Dat spreekt je eigen kind aan en zo kan hij/zij voor zichzelf bedenken wat hij/zij zou willen zien of leren. Lees hier het interview dat ik had met Frank en zijn gezin. Inspirerend. Ook op de reisblogs Gezin op reis vind je veel mooie verhalen.
  3. Betrek je kinderen bij het plannen van de reis. Wij hebben samen een collage gemaakt; wat willen jullie graag zien en ervaren? Natuurlijk geef je aan wat je in gedachten hebt en vertel je ze wat ze daar kunnen verwachten, maar zo hebben ze het gevoel dat ze het zelf hebben bedacht en dat geeft een betrokkenheid van beide kanten.
  4. Het missen van vriendinnen, vriendjes en familie … dat is voor een kind echt supererg. Vertel ze dan ook dat ze altijd kunnen Skypen / Whats Appen met de thuisblijvers. (alleen als het écht kan natuurlijk) Wat ook helpt is om te vertellen dat het niet definitief is, we gaan niet voor altijd weg. En dat het een supermooie ervaring wordt waar ze veel van leren en veel gaan doen.
  5. Betrek ze tijdens alle voorbereidingen voor de reis. Maak er een uitje van als je spullen gaat kopen voor de wereldreis. Bijvoorbeeld als je rugzakken of wandelschoenen aan gaat schaffen. En laat ze vooral zelf kiezen! Hoe lelijk het ook is, het is voor hun belangrijk dat ze hun zegje mogen doen en zich echt serieus genomen voelen.
  6. Ga naar de bieb en haal leuke boeken over de landen die wilt bezoeken. Zo krijgen ze nog meer een beeld van wat ze te wachten staat.
  7. Bespreek met je leerplichtige kinderen hoe je het lesgeven aan gaat pakken. Maak samen een plan. Ook dan betrek je ze er weer bij en zijn ze gemotiveerd. Wij volgen zelf een wereldschool vlogster. Zij vertelt iedere week hoe het is om les te krijgen op reis. Sowieso staan er veel tips op de website van de wereldschool. www.wereldschool.nl .
  8. Luister goed naar de angsten van je kind. Voor jou is een vliegreis of afscheid nemen misschien niet meer zo spannend, maar voor je kind kan het een enorme drempel zijn. Zoek zo nodig op google de nodige info over dit onderwerp en leg ze uit wat het is en hoe het gaat. 
  9. Laat kinderen wennen aan ander eten. Ga af en toe eten in een restaurant waar ze het eten hebben van een van de landen waar je naartoe gaat. Als dat een stap te ver is kun je ook langzaam, maar wel dagelijks, een nieuw soort kruiden toevoegen aan het eten. Of doe een proeverij van verschillende gerechten. Zo wennen ze aan andere smaken en heb jij straks tijdens je reis een kind dat eet.
  10. Als laatste; laat je kind ook sparen voor de wereldreis. Maak een potje “wereldreis” en stop daar iedere week wat in. Zo hebben ze tijdens de reis eigen geld en kunnen ze daar souvenirs o.i.d van kopen. Het gevoel van “iets bijdragen” is voor je kind superbelangrijk.

Laat ze vooral zien hoe gaaf het is en gaat worden. Wees enthousiast en betrek ze in het proces. Ga niet dramatisch zitten doen over het afscheid of de vlucht, maak er een feestje van. Mijn kinderen mogen hun bff’s uitnodigen en een slaapfeestje organiseren. Superleuk toch?

Heel veel plezier! En vergeet er niet van te genieten.

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment

Comments (2)