Hartvolgers Inspiratie Lifestyle Motivatie volg je hart

Ik kreeg een harde wake-up call | Hartvolgers

“Ja, ik heb iets leuks gevonden! Wil je afspreken bij Leidsche Hout? Ik vind het fijn om zo dicht mogelijk bij de natuur te zijn” Ik lees het appje van Iva. We hebben de volgende dag afgesproken voor een interview voor hartvolgers. Zij heeft mij benaderd, want ze had een mooi verhaal te vertellen. Ook zij heeft alle zekerheid opgegeven en is voor zichzelf begonnen. Wat mij triggerde is dat ze natuurcoach is geworden. Ze coacht mensen in de natuur. En ondanks ze nog niet heel lang bezig is zie ik een indrukwekkende lijst van activiteiten voorbij komen op haar website die ze al heeft georganiseerd. Tijd om te onderzoeken wie deze Iva precies is en wat haar beweegt.

Mijn voorgevoel dat ze een bijzondere vrouw is wordt direct bevestigd als ik haar zie. Ze is niet heel groot, maar ze heeft zo’n fijne, lieve en sterke uitstraling dat ik me gelijk op me gemak voel bij haar. We kletsen wat over de locatie. Het is hier prachtig! Het zonnetje schijnt en ik bedenk me dat ik deze interviews echt zo leuk vind om te doen. Iedere keer ontmoet ik weer iemand met een bijzonder verhaal. Ik kom op plekken waar ik nooit ben geweest én ik inspireer anderen hiermee om ook hun dromen achterna te gaan. Dat is toch te gek! (even een momentje van dankbaarheid)

Dat we hier in de natuur zitten is niet toevallig “De natuur haalt bij mij vreugde en geluk naar boven. Het geeft me ruimte en verbinding. Het is een simpele manier van zijn.” Iva is al van kinds af aan gefascineerd door de natuur. Een logische stap was dan ook toen ze ouder werd om bij een natuur organisatie te gaan werken. Al snel kwam ze erachter dat ze daar vooral binnen zat en juist helemaal geen connectie had met de natuur. “De leukste dagen waren als ik met de boswachter op pad mocht, maar ja, om nou boswachter te worden, dat was ook niet echt mijn ambitie”.

Toch blijft ze bij het bedrijf met als gevolg een burn out. “Het feit dat ik iets deed wat volledig tegen mijn hart in ging, brak me op” Gelukkig krabbelt Iva weer op. Omdat ze op de yogamat veel geluk ervaart, volgt ze een opleiding tot yogadocent. Ze werkt af en toe voor een yogaschool, maar dit brengt niet genoeg geld in het laatje. Dan komt er een mooie baan in de marketing op haar pad en ze besluit deze aan te nemen. “Ik werkte veel vanuit huis en ik gaf yoga lessen, dus het was een mooie combinatie” Maar toch … er bleef iets aan haar knagen. Want diep van binnen wist ze dat ze veel liever in de natuur wilde werken en mensen wilde helpen.

Zo blijft ze wat aanmodderen en durft ze niet echt stappen te zetten richting die droom. Ze weet ook niet precies wat ze wilt met de natuur, want ja, in Nederland word je vooral boswachter of schaapsherder. Iets anders in de natuur kent ze niet.

Dan, in februari 2016, komt er voor Iva een enorme wake-up call. Ze krijgt de diagnose MS. “Dit was echt verschrikkelijk nieuws. Mijn leven stond op zijn kop”. Maar in plaats van te reageren vanuit angst, werd ze overvallen door een soort duidelijkheid waardoor ze ter plekke besloot dat het nu klaar was met dat geneuzel. “Ik vroeg me ineens echt af ‘waar wacht ik nou op’ . Mijn leven kan er volgende jaar heel anders uitzien. MS is een ziekte in allerlei vormen en maten en ik weet niet hoe mijn toekomst eruit ziet.” Dat was de trigger om te stoppen met aanmodderen. ”De diagnose is voor mij een soort katapult geweest. Ik wilde niet meer wachten op de perfecte omstandigheden of de financieel zekerheden, ik wilde nù beginnen!”

Vanaf dat moment gaat het heel snel. “Het kwam ineens allemaal samen. Mijn contract liep af en toen kreeg ik de kans van het UWV om een start-up te gaan doen.” Omdat haar financiële zekerheid van de een op de andere dag er niet meer is bezuinigt Iva op alles waar ze maar op kan bezuinigen. “Alle onnodige lasten heb ik uit mijn leven geschrapt” Met haar vriend bespreekt ze wat er mogelijk is. En dan neemt ze de grote stap. Ze begint haar bedrijf “Daily Nature”.

Ook ergens in die periode, alsof het universum aan het meeluisteren is, komt een vriendin van Iva met het nieuws dat er een opleiding is tot natuurcoach. “Wat een openbaring!. Ik hoefde geen schaapsherder te worden om in de natuur te werken. Ik kon én mensen helpen én in de natuur zijn.”
De opleiding was in Portugal en vanaf de eerste dag daar wist Iva wat haar te doen stond. Alles viel op z’n plek.

In haar omgeving waren mensen wel verbaasd dat ze deze stap nam, want ze had wel net het nieuws had gekregen dat ze MS heeft. “Voor mij was het zo’n duidelijk teken dat ik dit NU moest doen. Ik wilde juist niet in die slachtofferrol, maar juist hierom alles uit het leven halen en dat doen wat ik hier wil doen. En dat is mensen helpen en in de natuur zijn”.

“En het grappige is dat ik door deze, hoe verschrikkelijk ook, diagnose juist sterker ben geworden. Zowel mentaal als fysiek. Ik ben na gaan nadenken over hoe ik mijn leven nu leef en steeds meer naar de basis gegaan. Wat is nu echt belangrijk in het leven? Wie is nu echt belangrijk voor me? Ook ben ik veel gezonder gaan leven en voel ik me op dit moment beter als voor de diagnose. Ja, het heeft me echt sterker en veel bewuster gemaakt.”

Dat je niet moet wachten met je dromen waarmaken tot je iets ergs overkomt, daar zijn Iva en ik het als snel over eens. Ik kaart aan dat veel mensen pas iets ondernemen als ze iets ergs mee maken. “Zelf was ik natuurlijk al wel stappen aan het zetten richting die droom, maar ik zat echt te neuzelen. Rond te dolen en er was iedere keer wel iets waardoor ik toch niet echt die definitieve stap zette. Bij mij was het ook echt een wake-up call, maar ik kan iedereen aanraden om sowieso voor zijn of haar dromen te gaan. Wacht niet op het “juiste” moment of tot er iets erg gebeurd. Juist als je gezond bent is het van belang dat te doen waar je gelukkig van wordt. Het raakt me dat mensen zichzelf ideeën en overtuigingen opleggen. Hierdoor laten ze zich tegenhouden om te gaan voor datgene wat ze graag willen. Ik wil hier verandering in brengen door ze in te laten zien dat het wel kan!”

Ik vind het een mooie les om mee af te sluiten. Als jij voelt dat je iets heel graag wilt doen, maar je laat je nog tegenhouden door angst, meningen uit je omgeving of (on)zekerheden. Denk dat nog eens aan Iva en alle andere hartvolgers. Zij doen het ook. En weet je … het zijn hele normale mensen. Helemaal niet heel anders dan jij. Ook zij hebben hun obstakels in het leven. Ook zij hebben een huur te betalen. Ook zij hebben angsten. Maar ze doen het wel. En juist door hun passie te leven zijn de obstakels overkomelijk. Het is een mindset. Als je denkt dat het je niet gaat lukken, dan lukt het ook niet. En andersom natuurlijk ook …

Lieve Iva, bedankt voor je open en eerlijke verhaal. Ik ben blij dat ik je hebt leren kennen. Je verhaal inspireert me om nog meer voor mijn missie te gaan. Dankjewel daarvoor. Heel veel succes en geluk met Daily Nature. Ik hoop dat je veel mensen gaat helpen en veel mensen weer verbind met zichzelf en de natuur.

Iva Gration is oprichtster van Daily Nature. Ze coacht één op éen in de natuur. Ook organiseert ze stilte wandelingen, yoga en begeleid ze kampvuuravonden waar mensen bij elkaar komen om te praten. Ook organiseert ze retraites. Verder is ze heel graag in de natuur en haar missie is om zoveel mogelijk mensen weer te verbinden met de natuur en hun natuurlijke zelf. Spreekt dit je aan? Wil je mee weten over Iva? Ga dan naar haar website www.dailynature.nl

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment