Digital Nomad lifestyle Hartvolgers Inspiratie Lifestyle

Wij hebben geen tijd voor een full-time baan! | Hartvolgers Roy & Shirly

23 en 24 zijn ze. Shirly en Roy. Zelden heb ik zulke jonge mensen ontmoet met zo’n toffe, eigenzinnige, bewuste en inspirerende kijk op het leven. Dankzij hun mag ik vandaag een kijkje nemen in een Tiny House. Hun Tiny House.

Als ik aankom in ’s Gravenzande word ik onthaald door twee superelaxte mensen die er heel gelukkig uitzien. Waarom ze zo relaxed en gelukkig zijn begrijp ik als ik het huisje zie. Zo tof! Het is groter dan ik had verwacht. Tenminste zo voelt het als ik binnen stap. Later vertelt Shirly me dat het huisje slechts 2m30 bij 7m is, dus echt groot kun je het niet noemen. Toch is alles aanwezig. En dan die locatie …. die is natuurlijk helemaal perfect zo achter de duinen vlakbij zee!

De grote zoektocht
Na 4,5 jaar verkering besloten Roy en Shirly dat ze heel graag samen wilden wonen. Dus de grote zoektocht naar een huis begon. Maar Iedere keer als ze een huis bekeken waren ze teleurgesteld; het was te duur of het was zo’n saai rijtjeshuis die ook nog eens veel te groot was. Na wat heen en weer gegoogle kwam Shirly terecht op de website van de Tiny House Movement. In Amerika een grote hit, maar in Nederland destijds nog vrij onbekend. “Ik wilde al mijn hele leven in een klein huisje wonen, dus hier viel alles op zn plek” zegt Shirly. Roy moest heel even wennen aan het idee, maar zag al snel de voordelen. “Ook ik wil graag vrij leven en deze manier van wonen geeft ons veel vrijheid”

Laat je niet tegenhouden
De omgeving was iets minder gecharmeerd van het idee. “Ze dachten dat het een fase was die wel weer overging” zegt Roy met een grote lach. “Gelukkig wisten we heel goed wat we wilden en hebben we er ons in vast gebeten” Het definitieve besluit om te kiezen voor deze levensstijl was tijdens een bijeenkomst van de Tiny House Stichting. “Het was zo fijn om mensen te leren kennen die ook deze droom hadden. Mensen die mogelijkheden zagen. Dat heeft wel de doorslag gegeven”.

Als de omgeving ziet dat Shirly en Roy serieus zijn draaien ze bij. De eerste tekeningen worden gemaakt en spontaan wordt er van alle kanten hulp geboden bij het bouwen van hun droomhuis. “Iedereen was ineens razend enthousiast!”

Uitdagingen
Omdat het niet erg gangbaar is in Nederland lopen ze al snel tegen een aantal uitdagingen aan. Zo wilden ze een kleine lening afsluiten omdat er net niet genoeg spaargeld was, maar dat lukt niet. Zelfs bij de zogenaamde “groene” banken niet. “Ook is het natuurlijk verboden in Nederland zomaar ergens te gaan staan met je huis en zijn er nog geen plekken waar dit wel mogelijk is. Gelukkig is deze camping waar we nu staan welwillend en mogen we hier voorlopig blijven” Maar ook simpelere dingen als materiaal (het huis mag maximaal 3500 kilo wegen) of een geschikte boiler vinden (die gemaakt zijn voor “normale” huizen) was voor de twee een uitdaging “Maar het is gelukt” zeggen ze blij.

Voordelen van klein wonen
Ik vraag ze wat de grootse reden is waarom ze in een Tiny house zijn gaan wonen. “Omdat Shirly graag in een klein huisje wilde wonen” zegt Roy. Beiden beginnen hard te lachen. De relaxtheid straalt van de twee af. “Nee hoor, geintje natuurlijk. Er is eigenlijk niet één reden, er zijn er zoveel! Om te beginnen met de financiële vrijheid die dit leven ons geeft” Ja, de kosten zijn natuurlijk niks in vergelijking met een groot huis. Shirly vertelt me dat ze met hun inkomen, Roy werkt bij een surfschool en is fotograaf en Shirly studeert, kunnen rondkomen. “Soms is het wel krap, maar het lukt. Ik hoop snel een baan te vinden en dan wordt het nog makkelijker. Daarnaast willen wij minder werken en veel leven. Dat is ons motto”.

Roy voegt daar een hele mooie quote aan toe: “We hebben geen tijd voor een full-time baan”. Ik vind deze zo mooi. Laat het maar eens tot je doordringen.

De ambitie om andere jongeren te inspireren is er ook. “Ik heb al een lezing gegeven en de reacties waren superenthousiast. Ik zou het wel tof vinden om anderen net dat laatste zetje te geven om het wel te doen en te vertellen dat het niet allemaal om geld en spullen draait in het leven”. Ook zijn er dankzij de stichting een aantal werkgroepen opgericht in Nederland waar Roy en Shirly ook deel van uitmaken. Ze gaan in gesprek met gemeentes over de mogelijkheden voor Tiny House bewoners, met als gevolg dat enkele gemeentes al braakliggend terrein beschikbaar stellen. Een vooruitgang dus!

Welke fotoprint laat jij achter?
Maar waar het hun vooral om draait is dat ze een kleine footprint achterlaten, dichtbij de natuur zijn en veel vrijheid hebben.

Die footprint nemen ze heel serieus. “Destijds was het een van de hoofdredenen om in een Tiny house te gaan wonen. En het wordt steeds belangrijker in ons leven. We zijn altijd op zoek naar de meest duurzame oplossing” Als ik vraag of dat af en toe niet afzien is (let: geen water in de winter, thuis komen in een koud huis…) zeggen ze allebei in koor “Nee” “Het maakt ons juist bewuster van hoe we leven, heel mindfull. Wij weten precies wat we verbruiken, we hebben weinig spullen en laten weinig sporen achter. Hoe gaaf is dat?”

Ja, supergaaf! Als ik daar zo zit voel ik ook echt de vrijheid en het bewustzijn. Ze stralen het uit in alles. Zijzelf, maar ook het huis dat door de vele ramen superruim aandoet. En hoe fijn is het om te leven in een huis waar alles staat wat je nodig hebt en vooral niet méér? Een gevoel van gezonde jaloezie overvalt me als ik denk aan mijn eigen huis met veel te veel spullen. Zou ik daar ook afstand van kunnen en willen doen? Het zet me wel aan het denken …

Toekomstplannen
We hebben het nog even over de toekomst, zouden ze hier voor altijd willen wonen. “Ach, wij kijken niet te ver vooruit. We leven nu. Het enige wat we wel tof zouden vinden is dat er meer plekken komen in Nederland waar we kunnen staan. Het is nu allemaal zo strikt” zegt Shirly “En natuurlijk blijven doen wat we leuk vinden!” voegt Roy er aan toe.

Inspirerende tips
Ik denk dat dit verhaal al boordevol verborgen tips zit, maar ik vraag de twee toch nog om een tip voor jou als lezer. Waar kun je aan denken als je je droom achterna wilt gaan, maar het nog niet helemaal durft?

“Het is zo belangrijk dat je doet wat je zelf wilt. Laat je niet tegenhouden door anderen. Het is jouw leven en dat leef je maar één keer” zegt Shirly “En verzamel mensen om je heen die jou dat laatste zetje kunnen geven, dat is superbelangrijk om door te zetten!”

Tja, en dat zij hier een voorbeeld van zijn mag duidelijk zijn! Roy en Shirly, ik vond het superinspirerend om jullie te ontmoeten. Ik hoop dat jullie nog veel mensen gaan inspireren om ook hun droomleven te gaan leiden, want in mijn ogen doen jullie dat.

Wil je meer weten over Roy en Shirly of wil je weten hoe het is om in een Tiny house te leven en hoe je dat aanpakt? Check dan hun Facebookpagina  https://www.facebook.com/Tinyhouseshirlyenroy/?fref=ts
Ze vertellen je graag over hun ervaringen en willen veel mensen hiermee inspireren.

Voor nog meer informatie over Tiny Houses ga je naar https://www.tinyhousenederland.nl

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment