Business Inspiratie Lifestyle Multisparkelized volg je hart

Screw finding your passion!

“Screw finding your passion” zo heet de lezing waar ik zit. Alleen al vanwege de naam vond ik het de moeite waard om naar het o zo mooie Amsterdam af te reizen. Jarenlang heb ik geprobeerd mijn passie te vinden. Het is me niet gelukt. En als dan iemand met de geniale leus aan komt als “screw finding your passion” dan heb je mijn aandacht.

De lezing wordt gegeven door Susana Halonen. Ze noemt zichzelf “happyologist” Dat is toch fantastisch? Haar missie is om de wereld gewoon een beetje happier te maken waar ze maar kan.

Susana is lang op zoek geweest naar haar passie. En iedere keer als ze dacht “dit is het” verveelde het haar toch snel weer en zocht ze verder.  Ze werd hoe langer hoe gefrustreerder over het concept “je passie vinden”. Daarom besloot ze te onderzoeken wat dat nou was; passie. Ze ging positieve psychologie studeren en kwam erachter dat er twee soorten passies bestaan:

Obsessieve passie & Harmonieuze passie

De eerste heeft vaak een negatieve lading. Je zet alles opzij en alles moet wijken voor die passie. Dit zie je vaak terug bij topsporters of balletdansers.

De tweede is harmonieus. En zoals de naam al verklapt is dit een positieve passie. Het mag, maar hoeft niet persé. Dat wat je doet is een keuze.

Vaak beginnen we met een hobby, een passie waar we blij van worden (harmonieus) en na verloop van tijd zie je dat dit toch een obsessieve passie wordt. Dan ineens moeten we vanalles en zuigt het energie i.p.v dat het energie geeft. En op dat punt wordt het een obsessie. Als je dit te lang door laat gaan, stop je met je passie. Met als gevolg teleurstelling, frustratie, onzekerheid en een gevoel van falen.

Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat toch harmonieus blijft? Door niet te gaan voor één passie, maar gewoon al je passies te volgen. Of zoals ik altijd roep: volg je enthousiasmes.

Volgens Susana is het met passie als volgt:

“ Passion isn’t something that you find, you have it in you. You have the choice to bring it out wherever and whenever you want”

Passie als een energie dus. Een energie die in jou zit en die je kunt opvragen wanneer je maar wilt. En, heel belangrijk, vooral als jij verandering wilt in je leven.

Daar zit ik dan in Amsterdam. Ineens besef ik me dat dit helemaal niks nieuws voor me is. Ik, als multipotentialite, doe dit al mijn hele leven zo. Ik geloof dat ik al mijn passies kan volgen. Als ik verandering wil in mijn leven zoek ik iets waar ik volledig voor kan gaan. Nou ja, meestal hoef ik niet te zoeken, maar komt het vanzelf in me op. Ik heb geen moeite met het achterlaten van andere passies. Eenmaal alles geleerd, ga ik weer verder. Ik zie dit niet als een mislukkeling, maar juist als een mooie ervaring die mij weer heeft verrijkt. Heel jammer dat dit in onze maatschappij vooral wel gezien wordt als falen …

Zie jij dit niet zo en wil je meer gebruik maken van je passies “within”. Dan heb ik hier nog wat tips voor je van Susana:

  • Wees jezelf: Het is echt superbelangrijk om verbonden te zijn met je authentieke zelf. Alleen dan kun je je passies ontdekken en achterna gaan. Leef volgens je kernwaarden en leef “in-sync”
    Ontdek je “WHY”: Je kunt superveel passies achterna willen gaan, maar als je geen why hebt gaat het niet gebeuren. Een overduidelijke why, van waarom je de dingen doet, is zo belangrijk. Maak het groter dan jezelf en zie het als jouw rode draad in het leven.
  • Blijf leren: Hoe meer je leert, hoe meer jij je ontwikkelt, hoe meer al je passies eruit komen en hoe vaker je ze kunt gaan leven.
  • Zoek je “tribe”: Zoek mensen om je heen die jou “upliften”. Mensen die in jou en je passies geloven. Dit zijn de mensen die je gaan helpen met het uitvoeren van je passies. Mensen die je inspireren laten je shinen.
  • Speel met je superkrachten. Wat maakt het nou dat jij jij bent? En dan heb ik het niet over je aangeleerde talenten, maar echt dat wat vanuit jou komt. Wie ben jij? Wat maakt jou speciaal? Wat kan jij?

Nu je dit weet kun je aan de slag. Maar wees voorbereid op kritiek vanuit je omgeving en vanuit jezelf. Er zullen dingen mis gaan, je zult vallen en weer opstaan, je zult uit je comfortzone gaan … Maar laat je niet tegenhouden. Het is namelijk ook gewoon fun! Gewoon al je enthousiasmes achterna. Eén passie is zó 2016! 😉

“It isn’t about finding what you love, it’s about finding love in what you do”

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment