Inspiratie Lifestyle Motivatie volg je hart

Je dromen achterna | 5 x #hoedan

Ik roep het supervaak en ik ben er ook van overtuigd dat het kan. Dromen waar maken! Ik krijg altijd een hoop weerstand als ik dit roep. De weerstand die je misschien zelf ook voelt als iemand weer eens roep “volg je hart” of “ga je dromen achterna”. Bedenk je dan dat deze weerstand vooral angst is. De angst voor het onbekende. De angst om op je bek te gaan. De angst om kritiek te krijgen. Hard roepen is natuurlijk heel makkelijk, maar het echt doen, daar is wat meer lef voor nodig. En hoe kun je dat doen? Je hart volgen. Je dromen achterna gaan. Ik heb 5 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Ontdek je verlangen
Zonder verlangen geen doel. Het is dus superbelangrijk om erachter te komen wat je nu eigenlijk ècht wilt. Wat is datgene wat jou in vuur en vlam zet? Wat gebeurt er als je je ogen dicht doet en je denkt aan dat ene wat je graag wilt doen?

#hoedan?
Een goede manier om erachter te komen wat je écht wilt doen is om het op te schrijven. Mindful schrijven. Ga eens rustig zitten, pak pen en papier, doe je ogen even dicht en bedenk wat je echt graag wilt. Na ongeveer een minuut of 2 open je je ogen en ga je schrijven. Zonder punten, komma’s en andere belemmeringen; schrijf het gewoon van je af. Zonder daarbij te denken aan de regels en beperkingen die je nu in je leven hebt. Zonder te denken aan de mitsen en maren. Schrijf. En als je vastloopt, neem dan je pen in je andere hand en schrijf verder. (zo wordt ook je andere hersenhelft geactiveerd)

2. Deal met je angsten
Angst is echt de grootste boosdoener in een mensenleven. Door angst zijn al teveel dromen niet waar gemaakt. Angst wordt opgelegd door jezelf, maar ook door de maatschappij. En het is goed dat er angst is, want het weerhoud je ervan om echt hele rare dingen te gaan doen en niet in 7 sloten tegelijk te stappen. Maar teveel angst weerhoud je er ook van om je dromen achterna te gaan en dat is niet oké. Ga jij nu eens na wat jouw excuus is om je dromen niet achterna te gaan. Zelf heb ik last van het “ik ben niet goed genoeg” virus. En als je dat gaat geloven, gaat er niet veel gebeuren. Dat kan ik je nu al vertellen.

#hoedan?
Ik stel mezelf altijd twee vragen: “Is het waar wat ik denk?” en “Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het toch doe?” Probeer het eens.

3. Gooi het naar buiten
Jaaaaaa! Een superbelangrijke in deze top 5. Laat iedereen weten wat je grote plannen zijn, wat jouw missie is, wat jou in vuur en vlam zet. Kijk, je kunt wel in eentje heel goed gaan zitten zijn in iets of grootse plannen hebben om de wereld te redden, maar als niemand het weet gaat er ook niks gebeuren. Een ander voordeel is dat je een stok achter de deur hebt om ook daadwerkelijk je droom achterna te gaan. Hoe meer mensen het weten, hoe harder het vuur in jou gaat branden om je doel te bereiken.

#hoedan?
Begin een blog. Schrijf over je passie. Laat de wereld weten wat jouw missie is. Maak jezelf zichtbaar. Omring jezelf met mensen die hier ook in geloven. Ga vloggen.

4. Trek je niks aan van anderen
Ik ben nogal geneigd om me teveel aan te trekken van wat anderen van mij vinden. Ik denk dat je het wel herkent. Leuk gevonden worden, aardig gevonden worden, wie wil dat nou niet? Maar wijk hierdoor niet af van je doel, van je droom. Er zullen altijd mensen zijn, ja ook in je directe omgeving, die gaan zeggen “zou je dat nou wel doen” of “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” Leer hier mee om te gaan.

#hoedan?
Laat het lekker van je afglijden. Jij weet wat je verlangen is en jij gelooft in deze droom. Zoek mensen op die ook in deze droom geloven. De kritiek die je zult krijgen komt vaak voort uit bescherming. Omdat je iets onzekers doet, iets wat zij nooit zouden durven gaan ze dingen roepen om te voorkomen dat je op je bek gaat. En bedenk je dan dat dat heel lief is, en allemaal goed bedoeld is, maar laat je niet tegenhouden door deze geluiden. Jouw droom is gaaf, het is jouw passie, het is jouw leven.

5. Maak een plan
“A dream without a plan is just a wish”. Laat het niet bij wensen. Zo vaak zie ik om heen dan mensen mooie dromen hebben en vervolgens doen ze er niks mee. Om je dromen uit te laten komen zul je een plan moeten maken.

#hoedan?
Maak een stappenplan. En maak je stappen vooral niet te groot! De weg naar droom is begonnen als je het eerste kleine stapje hebt gezet. Wat kan een klein stapje zijn? Ga praten met anderen die het al doen. Onderzoek hoe je het kunt bereiken. Schrijf eens een eerste blog. Maak een spaarpot voor die droom. Boek je ticket. Het maakt niet uit. Voor iedereen is een klein stapje anders. Voor de een ienie mini, voor de ander al wat groter. En kijk dan vooral ook af en toe eens terug in de tijd en besef je dat al deze kleine stapjes bij elkaar een megastap is.

Deze tips gaan je helpen, dat weet ik uit ervaring. Maar het allerbelangrijkste is nog dat je gelooft in jezelf en je doelen. Want als jij al niet in je dromen gelooft, wie dan wel?

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment