Design your own life Inspiratie Lifestyle Mindstyle Multisparkelized

Multi-po-wattes? | Hoe een filmpje mijn leven veranderde …

Ken je dat gevoel van thuiskomen? Dat de tranen in je ogen springen en waarbij alles op z’n plek valt? Dat gebeurde bij mij in 2015. Ik keek een ted-x filmpje en ik zal je vertellen, het waren geen tranen, het was een waterval! …

Wat er vooraf ging …
Ik was 18 en had voor mezelf al besloten dat een leven “zoals de meesten” er niet in zat. Ik wilde de wereld over, andere mensen ontmoeten, vrij zijn van alle regels. En dat deed ik. Om de drie tot 8 maanden had ik een andere job en ik was daar superblij mee. Ik stortte me volledig in ieder nieuw project, maar als alles was geleerd sloeg de verveling toe en ging ik op zoek naar een andere uitdaging. Prima voor mij.

Doe toch eens normaal
Het ging “mis” toen ik bedacht dat ik ook maar eens een “normaal” leven zou moeten gaan leiden. Ik werd ouder en hoorde in mijn omgeving dingen als “ben je nu eens uitgespeeld?” “wanneer ga je nu eens een serieus leven opbouwen?”. Mijn hele lijf sputterde tegen, maar mijn hoofd nam het over en ik ging het toch doen. Vanaf dat moment veranderde ik. Ik ging mezelf voegen naar de algemene opvattingen over hoe het leven hoort te zijn. Natuurlijk voelde ik me daar niet helemaal happy bij, maar ook niet heel ongelukkig. Het ging wel best eigenlijk. Niks om over te klagen. Waar ik wel heel ongelukkig van werd was het idee vast te zitten aan een baan voor een paar jaar of erger nog … langer. Alleen het idee al om vast te zitten aan een contract gaf mijn het gevoel dat ik al mijn vrijheid verloor. Dus ook in mijn “serieuze” leven wisselde ik veel van baantjes en begon ik aan nieuwe studies. Vaak voelde ik me een mislukkeling omdat ik het nooit langer dan een jaar ergens uithield. Of mijn studies niet afmaakte. Dit werd ook nog eens bevestigd door tactische mensen die het niet onder stoelen of banken schoven dat ze het raar vonden dat ik wèèr een nieuwe baan had. “Typisch jij” hoorde ik dan. Ik begon echt te geloven dat ik gek was en ik schaamde me rot voor deze “afwijking”.

Totdat ik erachter kwam dat er meer mensen zijn zoals ik. Dit filmpje heeft mijn leven veranderd. Ik kan het niet in woorden uitleggen, dus kijk het even.

Why some of us don’t have a true calling

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=QJORi5VO1F8

Niet gek, maar uniek!
Wauw, ik ben niet gek, maar juist uniek! Sinds ik vanuit die overtuiging ben gaan leven gaat alles veel beter. De rem is eraf. Ik hoef niet in een hokje te passen. Ik ben anders gewired, ik ben een multipotentialite!

“A multipotentialite is a person who has many different interests and creative pursuits in life.
Multipotentialites have no “one true calling” the way specialists do. Being a multipotentialite is our destiny. We have many paths and we pursue all of them, either sequentially or simultaneously (or both).
Multipotentialites thrive on learning, exploring, and mastering new skills. We are excellent at bringing disparate ideas together in creative ways. This makes us incredible innovators and problem solvers.
When it comes to new interests that emerge, our insatiable curiosity leads us to absorb everything we can get our hands on. As a result, we pick up new skills fast and tend to be a wealth of information.”
— Emilie Wapnick, Terminology, Puttylike

Oude gewoontes
Ik kwam erachter dat het moeilijk is om oude gewoontes af te leren. Ik wist nu dat ik een mp-er was, maar toch ging ik me weer steeds meer schikken naar de opgelegde regels vanuit de maatschappij (lees: van mezelf).

Op een dag moest ik voor een cursus een vraag stellen aan vrienden en familie. “Wat vind je het meest irritant aan mij?” Nou, toffe vraag zeg. Maar ik deed het. Gelukkig vond niemand mij irritant. Pfieuw. Wel vonden ze het vervelend voor mij dat ik nog zo zoekende was en me nooit voor een langere periode kon binden aan een baan. Dat ik erg impulsief was en dat ze dat vooral voor MIJ niet leuk vonden. Ik weet nog goed dat ik me daar heel verdrietig over voelde. Niet zozeer omdat ik het met ze eens was, maar meer omdat ik me fijn voelde bij dat “zoeken” (ik noem het liever leren en ontdekken 🙂 ) en dat zij het blijkbaar zielig voor mij vonden. Tot een vriendin zei “ik vind het helemaal niet sneu voor je. Jij bent creatief en hebt afwisseling nodig. Je bezwijkt onder routine.” En op dat moment besloot ik dat ik mijn honger naar afwisseling, mijn leergierigheid, mijn snelle denken, mijn duizenden ideeën, mijn vele interesses in te gaan zetten als kracht.

Follow your enthusiasms
En dat doe ik nu. Ik help anderen buiten de lijntjes te denken en buiten hun comfortzone te gaan om zo hun dromen achterna te gaan. En zal ik je eens wat vertellen. Ik heb nog nooit zo lang, intensief en met plezier aan een project gewerkt. Vooral omdat ik nu al mijn enthousiasmes volg en niet meer op zoek ben naar één passie en één specialiteit.

Zevenendertig
37 was ik toen ik erachter kwam dat er meer mensen zijn zoals ik. Dat er meer mensen van het ene idee naar het andere springen en hier soms helemaal gek van worden. Die zich in een hokje proberen te proppen waar ze nooit in zullen passen, omdat ze gewoonweg niet zo zijn. Ik gun het iedereen die zich hier in herkent om dit al veel eerder te ontdekken en er je voordeel mee te doen. Want je bent niet gek, je bent uniek!

Doe je mee?
Daarom wil ik een event gaan organiseren waar we bij elkaar komen. In Amerika is het al bekend. Emilie Wapnick met haar website www.puttylike.com zet zich in om multipotentialites in te laten zien wat hun krachten zijn. In Nederland hebben we nog niet zoiets. En het lijkt mij echt fantastisch om dat wel te hebben. Ik ga me hier voor inzetten en ik denk dat ik hier wel wat hulp bij kan gebruiken van andere mp-ers. Dus als jij je hier in herkent en ook wilt dat meer mensen erachter komen dat het juist een kracht is i.p.v. een last, stuur me dan een mail op levenbuitendelijntjes@gmail.com

Zo … en nu ga ik weer lekker mp-en … veel ideeën bedenken … die ik tegenwoordig ook nog uitvoer. En dat alleen maar omdat ik me eindelijk vrij voel om gewoon mijn enthousiasmes allemaal achterna te gaan en niet één passie nastreef. En dat ook niet hoef. Zo bevrijdend! Doei!

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment

Comments (6)

  1. Goed stukje tekst! Komt me bekend voor….ik leid ook geen leven zoals het ‘hoort’, en ben er zelf blij mee, alleen je omgeving vindt het soms wel raar haha

  2. Wauw, wat een eye opener! Keer op keer hoor ik van mensen dat ik een duidelijker focus moet hebben, eigenlijk dat ik zelfs min of meer moet kiezen tussen mijn twee bedrijven, die ieder heel verschillend zijn, maar waarbij ik in beide mijn ei kwijt kan!
    En nu lees ik dat dat dus helemaal niet hoeft! Dit hier gewoon bij mij! Dankjewel!

    1. Wat goed om te lezen! Als jij in beide je ei kwijt kunt en je er happy bij voelt … why not? Juist superleuk toch? In het voorjaar organiseer ik een bijeenkomst voor Mulitpotentialites. De datum maak ik volgende week bekend. Leuk als je er bij kun zijn 🙂