Inspiratie Lifestyle Mindstyle

Herdenken & Nadenken | 3 dingen om over na te denken vanavond

Wegkijken. We doen het allemaal. Een menselijk trekje om te overleven. Maar dit is precies waar het mis gaat. Vanavond is de dodenherdenking. Een verschrikkelijke oorlog die nooit vergeten mag worden. En waar ging het om? Anders zijn. Hitler vond de Joden niet goed genoeg en ze moesten dood. De geschiedenis heeft zich daarna meerdere malen herhaald met als actueel voorbeeld Syrië.

Het begint echt bij jezelf
Ook om de hoek gebeurt het. Wat dacht je van de angst voor de vluchtelingen, de homofobie en de afkeuring van andersdenkenden … Vaak denken we “ach, dat komt wel goed” of “een ander lost het wel op, ik heb genoeg aan mijn eigen sores”. Wat doe jij? Kijk je weg of grijp je in? Ik ben ook geen heilige hoor, maar ik weet wel dat ik het verschil kan maken. Hoe klein ook. Alleen al door iedereen te accepteren die anders is dan jij. Je kinderen te laten weten dat anders zijn niet eng is. Anderen te helpen waar je kunt. Denk niet “ik kan de wereld toch niet redden, dus laat maar” Nee, het is cliché, maar de wereld mooier maken begint echt bij jezelf. Alleen al door je een keer te verplaatsten in die andere persoon en zijn of haar situatie kun je al een hoop onbegrip oplossen.

Ik geloof dat als iedereen meer begrip voor elkaar zou hebben en we elkaar zouden accepteren, oorlogen helemaal verbannen zouden kunnen worden. Als kinderen opgevoed worden met de gedachte dat de wereld van iedereen is en niet te horen krijgen dat iemand anders (en dus eng) is vanwege geloof of geaardheid. Een lange weg te gaan en misschien niet helemaal reëel. Maar ik vertrouw op het ripple effect. Als ik anderen help of ingrijp als het mis dreigt te lopen dan vertrouw ik erop dat er altijd iemand is die hierdoor wordt geïnspireerd. En de volgende keer ook ingrijpt of helpt. En dan weer iemand inspireert … noem me naïef, maar ik denk dat het zo werkt.

3 x de wereld beter maken
Dus hier alvast 3 dingen die je direct kunt doen om de wereld beter te maken en de verschillen zo klein mogelijk te maken:

# 1 Maak kennis met andere culturen.
Ga reizen, haal een boek bij de bieb over andere culturen of ga eens op bezoek bij een moskee. Onbekend is onbemind. Dus ga ontdekken. En neem je kids, als je deze hebt, daar in mee. Om elkaar te kunnen accepteren is het belangrijk elkaar en elkaars gewoonten te leren kennen. En verplaatst jezelf eens in een ander. Hoe zou het zijn als jij moet vluchten? Zou jij het tof vinden als de mensen in je nieuwe land jouw negeren? Ga eens praten met de mensen die je “eng” vindt, dat neemt al een hoop onbegrip weg.

# 2 Doe eens wat aardigs. Zomaar
Klinkt makkelijker dan het echt te doen. Vaak zijn we zo bezig met onze eigen dingen dat we vergeten dat iemand vlakbij onze hulp wel eens zou kunnen gebruiken. Vind hier een manier bij die bij je past als persoon. Als jij je niet geroepen voelt iedere week met een oudere persoon te gaan wandelen, doe het dan niet. Maar misschien kun je wel je skills inzetten bij een non-profit organisatie en help je zo ook de medemens. Daarnaast is het zo makkelijk om het in de dagelijks leven toe te passen. Laat eens iemand voor bij de kassa. Help eens iemand die je ziet struggelen met zware tassen. Raap eens iets op en gooi het in de prullenbak. Bied je hulp eens aan aan iemand die het nodig heeft. Geef eens knuffels weg op straat. Ik bedenk er zomaar een paar. Het zijn kleine dingen, maar besef je dat je met een klein gebaar iemands dag kunt maken. Wie goed doet, wie goed ontmoet. Een goede daad komt altijd bij je terug! Altijd.

# 3 Wees dankbaar
Ja, super duper chliche! I know! Maar echt, wees dankbaar voor wat je hebt. Allereerst ben ik super dankbaar dat ik hier in Nederland ben geboren. Ik heb veel mogelijkheden en kansen gehad en deze heb ik nu nog steeds. Ik ben dankbaar dat ik gezond ben. Ik ben dankbaar voor mijn gezin, de reizen die we maken en het werk wat ik doe vind ik fantastisch. Ik ben dankbaar dat ik dagelijks mensen inspireer hun dromen te gaan volgen. Waar ben jij dankbaar voor? Vaak zijn we geneigd het negatieve in ons leven te benadrukken. Hierdoor worden we sceptisch en gaan we klagen over alles en iedereen. En onbedoeld geef je dan de schuld aan anderen, om maar een verklaring te vinden voor hetgeen wat mis gaat in jouw leven. Hierdoor ontstaat onbegrip en zelfs haat. Oefen om dankbaar te zijn voor wat je wel hebt. Schrijf iedere avond drie dingen in een boekje waar je dankbaar voor bent. Echt je zult je anders gaan voelen en anders in het leven gaan staan. En als iets je tegen staat, doe er dan iets aan.

“Be the change you wish to see in this world!”

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment