Design your own life Inspiratie Lifestyle

Gefeliciteerd met je werk!

Het is 1 mei. Mijn opa is jarig. Hij is al heel lang geleden overleden, maar zijn verjaardag weet ik nog. Dat komt omdat het “de dag van de arbeid” is. Dat sprak altijd zo tot de verbeelding toen ik klein was. Ik kreeg daar altijd een feestgevoel bij. Dat moest toch even mooi zijn, dat werken! Er was zelfs een speciale dag om het te vieren … wauw!

Maar hoe anders was dat toen ik ouder werd. Ik hoorde iedereen alleen maar klagen over hun werk. Mensen zeiden dingen als “ja, het moet maar” of “ het betaalt de rekeningen”. Ik snapte er niks van. Waarom zou je 5 dagen per week ergens gaan zitten waar je het niet naar je zin hebt? En wat betekent dan zo’n “dag van de arbeid” als je er toch niet blij mee bent. Vaak kreeg ik een “ach, dat snap je wel als je een hypotheek en andere verplichtingen hebt” …

Ondertussen heb ik zo’n grote mensen hypotheek en andere grote mensen verplichtingen, maar ik snap er nog steeds niks van. Volgens mij kun je ook met dagelijkse verplichtingen een baan hebben waar je blij van wordt. Het is juist de kunst om er een goede combi van te maken. Én geld verdienen én het super naar je zin hebben.

Ik vind het een hoop geneuzel als mensen zeggen dat ze geen keus hebben. Sorry hoor, maar je hebt ALTIJD de keus. ALTIJD. Als je het niet naar je zin hebt: doe er wat aan! Ga praten met je baas, ga je omscholen, neem ontslag of ga op zoek naar een nieuwe uitdaging. Als je blijft zitten terwijl je het niet naar je zin hebt ben je toch hartstikke gek? Of vind ik dat alleen? Ik zeg niet dat je direct je baan op moet zeggen (kijk, dat ik dat doe, oké, maar ik begrijp dat niet iedereen zo intuïtief is) maar ga AJB onderzoeken wat je dan wel wilt. Misschien ligt er wel een nieuwe uitdaging op je te wachten bij je huidige baas. Maar als jij niks zegt, gaat er helaas ook niks gebeuren. Hij/zij kan het echt niet zien aan je neus. Dus ja, jij en alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Wist je dat Nederland een van de hoogste percentages in burn-outs heeft? Dat zie ik ook in mijn directe omgeving. En hoe komt dat? Omdat we met zijn allen graag kosten wat het kost willen vasthouden aan zekerheid. Kosten wat het kost in die comfortzone willen blijven. En tussen jou en mij …. ja, het is rete spannend om aan te geven dat je niet helemaal happy bent of op zoek te gaan naar een andere baan, maar blijven zitten waar je zit en dood ongelukkig worden is wat mij betreft het stomste wat je kunt doen.

Daarom nu een testje om te kijken of jij nog lekker op je plek zit!

  • Jij springt iedere ochtend uit bed en je hebt echt zin om aan de slag te gaan!
  • Je functie is uitdagend en op jouw niveau
  • Jij komt iedere dag vol energie terug van je werk
  • Je bent enthousiast over het bedrijf waar je voor werkt
  • Je kunt al je creativiteit kwijt in je werk
  • Je voelt je vrij in je werk

De uitslag … spannend …

  1. Allemaal ja? Wauw, gefeliciteerd! Dit is echt jouw topbaan! Jij weet dat geld verdienen en een te gekke baan goed samen gaan!
  2. Een paar keer nee? Geen man overboord! Ga eens na wat er scheelt en op welk gebied je verbetering kunt aanbrengen. Misschien is een gesprek met je baas of een collega de oplossing.
  3. Alles nee? … oei … ik zou eens gaan nadenken over een nieuwe baan of een nieuwe functie. Waarschijnlijk werk je nu op een plek die alle energie uit je zuigt. Misschien werk je onder je niveau? Of werk je alleen maar om de rekeningen te betalen? Het grootste gedeelte van je leven breng je door op je werk. It better be good!

Succes met het kiezen voor je eigen geluk! Want kijk, dat mijn opa niet altijd blij was met zijn baan en daar niet veel aan kon veranderen, dat snap ik, maar nu met alle kansen en mogelijkheden die wij hebben … ga ervoor!

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment