Digital Nomad Family Digital Nomad lifestyle Hartvolgers Inspiratie Lifestyle

Met bus “Betty” op avontuur door Europa

Een oude bus, een gezin van vier en de wens om meer samenzijn, eenvoud, natuur en minder drukte te ervaren… Ontmoet Pieternel, Robert, Sofie en Simon. Zij maken hun droom waar door samen één jaar op reis te gaan.

Een hele mooie dag
Het is een mooie dag in november 2016 als ik in Amsterdam loop. Excited. Want vandaag ga ik allemaal mensen ontmoeten die ook de droom hebben om als digitale nomade door het leven te gaan. Ik ben op weg naar een workshop van Esther Jacobs. Zij heeft het digitale nomaden bestaan nog net niet uitgevonden, maar het scheelt weinig.
Al snel heb ik een klik met Pieternel. Net als ik is ze moeder en wilt met haar kids en man gaan reizen: een jaar lang door Europa met een oude camperbus. Onder het genot van een wijntje kletsen we na de workshop verder over onze dromen.
In maart besluit ik daarom nog eens contact met haar op te nemen. Ik ben razend benieuwd hoe het met haar plannen staat en natuurlijk kan dit mooie verhaal niet ontbreken in de “hartvolgers”-serie.

Het idee
“We zijn druk bezig met de voorbereidingen en hebben enorm veel zin om te vertrekken!”, vertelt Pieternel enthousiast. “In augustus starten we onze ontdekkingstocht door Europa. Het plan is om op een rustig tempo te reizen; we willen echt genieten van elkaar en de omgeving.”

Het idee is ontstaan tijdens een mooie vakantie in Frankrijk. “Het regende bijna constant,” zegt Pieternel “We zaten veel bij onze houtkachel in de tent en hadden ruim de tijd om een langer sluimerende wens uitgebreid te bespreken: ons verlangen om eenvoudiger te leven, meer van de kinderen en al het moois in de wereld te genieten en minder drukte te ervaren.” Ze besloten een jaar op reis gaan en kopen meteen een mooie oude Mercedesbus.


Working nomads
Ze willen onderweg ook blijven werken om daarmee deels de reis te financieren. Uiteraard hebben ze een buffer gespaard voor de reis, maar ze gaan onderweg ook verder met het begeleiden van ouders via hun gezamenlijke bedrijf http://www.gezinsgeluk.nu.

“Zelf ervaren we hoe mooi het is om empatisch, eerlijk en duidelijk te communiceren met onze kinderen. In onze trainingen Gezinsoverleg en Verbindende Communicatie delen we dit met andere ouders. Ook blijven we via Skype/FaceTime-sessies ouders begeleiden.” vertelt Pieternel vol passie “Het is de bedoeling dat we onderweg ook trainingen gaan geven, op Ibiza bijvoorbeeld, daarom hebben we onze grote trainingstent ook bij ons om te kunnen gebruiken.”

Daarnaast is Pieternel als Mevrouw Helder (www.mevrouwhelder.nu) ook nog “tekstopfrisser” zoals ze dit zelf zo mooi noemt. “En we willen ook graag onze handen uit de mouwen steken onderweg: ergens klussen, op een boerderij werken. We kunnen ook altijd nog Engelse les geven onderweg, of zelfgenaaide items verkopen.”

24/7 together
Op de ideeënlijst staat ook druivenplukken in Frankrijk, olijven oogsten in Portugal en ze willen in de Pyreneeën helpen met het opbouwen van vakantiehuisjes van stro en leem. “Ja, dit zijn voor onze kinderen natuurlijk ook leerzame ervaringen die ze nooit meer gaan vergeten.” Sofie en Simon hebben er al helemaal zin in. Toch vraagt Pieternel zich soms af hoe ze op de reis gaan reageren als ze eenmaal echt onderweg zijn. “We halen ze toch uit hun vertrouwde omgeving en zijn ineens 24/7 bij elkaar. Zelf ben ik wel heel benieuwd hoe dat zal zijn. Aan de andere kant zijn ze dan natuurlijk altijd dicht bij ons en dat is waar we allemaal wel naar verlangen. Het echte samenzijn.”

Buiten de comfortzone
Ik vraag of er nog meer dingen zijn waar ze tegen aan loopt tijdens de voorbereiding op deze mooie reis. “Het was vooral de beslissing voor de reis zelf die wat lastig was. Alle gedachten over wat we los moeten laten (huis, vrienden, familie, school en werk) riepen ook angst op. Om naast deze vrees steeds weer ons verlangen en vertrouwen te blijven voelen en dát te volgen vraagt moed.
Bovendien gaan we iets doen waar de bestaande regels niet op zijn bedacht en aangepast. Het is veel uitzoekwerk en dat gaat stapje voor stapje. In zijn geheel is het best veel voorbereidingswerk. Maar dat hebben we er echt voor over.”
“O ja,” voegt ze er nog aan toe, “ik vind het ook echt spannend om een jaar lang zonder het comfort te leven waar ik nu best wel aan gehecht ben, haha. Vooral het ’s ochtends wakker worden onder de douche zal ik gaan missen.”

Communities
Maar ook al lopen ze soms tegen dingen aan, het weerhoudt hen niet om te gaan. Het verlangen om meer rust en vrijheid te ervaren is groter dan welke angst dan ook. Daarnaast is er een sluimerend verlangen om in de toekomst samen met anderen te gaan wonen. Tijdens de reis zullen ze dan ook op bezoek gaan bij communities om te onderzoeken of dat leven aan hun besteed is.

Go with the flow vibes
Pieternel praat vol enthousiasme over de reis en alle plannen en ik voel een hele duidelijke ‘go with the flow’-vibe. “En zo is het ook”, zegt Pieternel, “We hebben veel wensen en ideeën, maar nog niks vaststaan, we zien wel waar onze “flow” ons brengt. Er zijn een aantal dingen die we graag willen doen, maar als het iets anders wordt, dan is dat ook goed. We willen er vooral een belevenis van maken waarbij we samen echt genieten van het zijn.”

Onderwijs
Ik word echt zo blij van dit gesprek. Veel dingen komen natuurlijk overeen met onze reis. Zo ook onderwijs. Hoe gaan ze dat eigenlijk aanpakken? “Wij geloven er heel erg in dat kinderen zelf aangeven wanneer ze iets willen leren en dat ze er dan ook het meest klaar voor zijn. Wij zullen ze dingen aanreiken tijdens de reis als ze er behoefte aan hebben. Sowieso leren ze al ontzettend veel van het reizen zelf, dus we maken ons, net als onze school, geen zorgen. Dat komt wel goed.” Go with the flow dus weer.

Tip om je hart te volgen
Na een gesprek van ongeveer 2 uur (en we zijn eigenlijk nog niet uitgepraat haha) ga ik afronden en vraag of ze nog een tip heeft voor mensen die ook hun hart willen volgen, maar niet zo goed weten hoe.
Pieternel: “Als je iets wilt en dit heel sterkt voelt, kun je waarschijnlijk ook voelen dat je verlangen groter is dan je angsten. Ik doe waar ik in geloof en laat los hoe anderen daarover denken. Wij maken echt onze eigen keuzes met betrekking tot bijvoorbeeld onze kinderen en ervaren hier bijvoorbeeld veel gezinsgeluk door. Wij maken ons zoveel mogelijk vrij van belemmerende overtuigingen, zowel die van onszelf als die van de maatschappij. Zo wordt onze koers krachtig en houden we de moed om ons eigen pad en dus hart te blijven volgen. Dit wens ik anderen ook toe, het is zo bevrijdend.”

Wie, wat, waar?
Pieternel, Robert, Sofie en Simon vertrekken in augustus op reis met hun Mercedesbus Betty. Het plan is om één jaar te gaan en ze hebben nagenoeg geen planning. In 2016 hebben ze samen hun bedrijf Gezinsgeluk.nu opgericht (voorheen De Groeierij) waarmee ze met training en coaching ouders helpen om meer onderlinge verbinding in hun gezin te bereiken.

Tijdens de reis zullen ze een blog bijhouden op www.gezinsgelukopreis.nl. Als je toevallig in Frankrijk, Spanje of Engeland bent kun je ze herkennen aan de lichtgele bus met deze belettering.

Eenvoudiger leven, dichter bij de natuur, minder drukte ervaren, in verbinding staan met de kinderen, ervaren wat er gaat gebeuren als je het vastomlijnde loslaat … dit zijn de redenen waarom deze familie op pad gaat. Ik kan het alleen maar eens zijn met Pieternel en Robert, want dit is ook waarom wij op wereldreis gaan. Ik wens jullie heel veel plezier, geluk en succes tijdens dit fantastische avontuur.
Je kunt ze volgen op www.gezinsgelukopreis.nl en via Facebook https://www.facebook.com/gezinsgelukopreis/?fref=ts

Nieuwsgierig naar hun eigen bedrijven?
Meer informatie over oudercoaching of het positieve effect van Gezinsoverleg en Verbindende Communicatie op www.gezinsgeluk.nu

Op www.mevrouwhelder.nu zie je hoe Pieternel tekst verfrist en verrijkt.

 

 

 

 

 

 

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment