Digital Nomad lifestyle, Hartvolgers, Lifestyle, Travel, volg je hart, Wereldreis

Op wereldreis met de kids! Frank en Joyce deden het.

Als ik binnen kom worden de laatste happen van de tosti genomen. “We zaten nog even aan onze tosti’s, wil jij er misschien ook eentje?” Typerend voor dit leuke gezin; gastvrij, relaxed en zich vooral niks aantrekkend van hoe het hoort. Blij word ik daarvan.
Gewoon gezin
Ik ben in Zoetermeer bij Frank, Joyce, Julie en Simon. Zo op het eerste gezicht een gewoon gezin, maar ik ben hier om ze te interviewen en dan kun je er wel vanuit gaan dat ze hun leven iets anders indelen dan de meeste mensen. Tijdens een financieel gesprek over ons huis kwam Frank ter sprake. Na dit gesprek bleek dat we veel geld moesten bij gaan leggen om een ander huis te kopen “mooi niet!” zeiden mijn man en ik tegelijk. “Wij gaan liever op wereldreis!” Prompt vertelde de adviseur dat zijn partner net een week thuis was van zijn reis om de wereld met zijn gezin. Toeval? Of gewoon “meant to be” …

En nu zit ik bij Frank en zijn gezin aan de keukentafel. De foto’s aan de wand herinneren aan de prachtige reis die ze samen hebben gemaakt. In de hoek hangt een hangmat die uitnodigt tot relaxen. Ze liggen er nog regelmatig in. 7 maanden zijn ze nu weer terug in Nederland. Het is wel even wennen, maar gelukkig praten ze er vaak over en hebben ze veel, heel veel foto’s gemaakt.

Waarom?
Wat heeft ze getriggert om met het hele gezin op reis te gaan. Om het niet gangbare toch te doen? Joyce vertelt dat zij en Frank samen al eens op wereldreis zijn geweest en dat daar al de plannen werden gesmeed om dit “later” met de kids ook eens te doen. Al die tijd kwam het er niet van. Niet omdat ze het eng vonden of niet wilden, maar zo liep het nu eenmaal. Andere dingen waren op dat moment ook gewoon erg leuk.

Floortje Dessing
Daar komt verandering in als ze eind 2014 kijken naar een aflevering van Floortje Dessing “Einde van de wereld”. Daar zien ze de Zapp family. Dit Argentijnse stel reist al jaren over de wereld in een oldtimer. Onderweg hebben ze 4 kinderen gekregen en ze laten zien dat reizen met kinderen gewoon kan. “Ja!” dachten de Frank en Joyce “dat willen we ook!” En daar ter plekke beslissen ze dat ze heel binnenkort op wereldreis gaan.

Zekerheden
Ze laten er geen gras over groeien. Er wordt een gesprek ingepland met de zakelijke partner van Frank. Deze weet van de wens en is dan ook erg enthousiast. De werkgever van Joyce is ook enthousiast, maar kan wegens omstandigheden geen onbetaald verlof voor haar regelen…. “Dat was natuurlijk wel jammer” zegt Joyce “maar de droom om op reis te gaan met de kids was zo groot, dat ik ontslag heb genomen. Ik had er alle vertrouwen in dat ik bij terugkomst wel weer aan de slag kon. Hoe dan ook. Ik pak alles aan”

Waar menigeen zou vasthouden aan zekerheden, beslissen zij dus om toch te gaan. En snel ook. Eind 2014 wordt er binnen een maand besloten “we gaan”. En de zomer erna gaan ze weg. 14 juli om precies te zijn.

Ik ga echt niet mee!
Julie en Simon zijn in eerste instantie niet zo heel enthousiast. “Ik ga echt niet mee” roept Simon als zijn ouders met het idee komen. Gelukkig zijn Frank en Joyce niet voor een gat te vangen en zetten ze door. “Het viel nogal koud op hun dak” zegt Frank. Na de aflevering vroegen ze namelijk direct aan de kinderen of ze een wereldreis leuk zouden vinden. “Maar die kids kunnen zich daar helemaal geen voorstelling van doen; het is te groot en een te ver van hun bed show. Een reactie als deze was dan ook wel te verwachten”. Door de kinderen erbij te betrekken, filmpjes te kijken en boeken te lezen worden ze toch enthousiast en willen ook zij graag op wereldreis.

Altijd weer die beren
Omdat ik zelf nu in een periode zit waarin ik ondervind dat het een super grijs gebied is in Nederland om met je kids voor langere tijd op reis te gaan, vraag ik ze waar ze tegenaan liepen tijdens de voorbereidingen. Maar dit gezin ziet geen beren op de weg en dat is hun kracht. Tuurlijk waren er wel dingen, maar dat ging meer over familie missen dan over “regel” dingen. Ze gaan langer dan 8 maanden, dus ze zullen zich uitschrijven. En als je je uitschrijft heb je niets meer met de Nederlandse leerplicht te maken.

Scholing tussen de olifanten
Maar naar school willen de kinderen wel. Ze willen geen jaar overslaan. Dus is het aan pa en ma om les te geven. Al snel komen ze met school overeen dat ze lesmateriaal mee krijgen. Joyce is onderwijzeres, Frank niet, maar samen lukt het ze om onderweg de kinderen te scholen. Als ze terug komen liggen ze op niveau en stromen ze dan ook gelijk door naar de volgende klas.

Het scholen viel ze alles mee. Van tevoren was er een plan opgesteld, maar al snel laten ze zich tijdens de reis meevoeren met de flow. “Als je in de woestijn zit in Namibië is er gewoonweg geen internet” zegt Frank. Het is misschien een cliché, maar ze leren ook zoveel onderweg. Zo kregen Simon en Julie een dagbudget en daarmee de verantwoordelijkheid om met geld om te gaan, na vijf maanden sprak Simon vloeiend Engels met de Australische kapper, ze kenden iedere vogel bij naam in Zuid Afrika en ze leerden makkelijk met mensen omgaan. Uiteraard werd er na een reis naar de rimboe tijd ingepland om de vakken als taal en rekenen bij te werken. “Dit ging prima” zegt Frank. “We bleven dan wat langer op een plek met fijn internet en daar deden we de toetsen”

Wat het leukste was tijdens het scholen? “Ja, toch wel die ene les tussen de olifanten in Botswana” zegt Simon. “Nee, misschien toch die lessen aan het zwembad” … Tja, wat is er nu leuker? Een les tussen 4 muren of een les waar je af en toe mag afkoelen in het zwembad? Onbetaalbaar!

Onbetaalbaar
Ja, hoe zit het eigenlijk met het budget? Je moet wel heel rijk zijn om dit te doen? Ik maak natuurlijk een grapje, maar in mijn dagelijks leven komt deze opmerking toch wel regelmatig voorbij. Ik vraag me af hoe dat voor hun was en hoe zij daar tegenaan kijken. “Tja” zegt Frank “de een koopt een groter huis en de ander spaart voor een wereldreis. Het is maar waar je je prioriteiten legt. Wij hechten niet aan materiële zaken. Liever een paar schoenen laten staan en op reis. Ja, je laat dus dingen om je droom te verwezelijken. En als het je allergrootste droom is, dan ga je ervoor en komt het geld ook. Natuurlijk kost een reis een hoop geld en moet je wel sparen. Wij hebben hard gespaard, maar we zijn niet van plan dit allemaal te bewaren voor later. Later is alles anders en kan het misschien niet meer. Zowieso niet met je kinderen.”

Wil je toch op reis en heb je niet veel geld? Dan kun je denken aan www.helpx.net. Tegen kost en inwoning helpen op een paardenfarm, dat hebben ook Frank, Joyce, Julie en Simon gedaan in Australië. Niet alleen een goedkope manier van reizen, maar ook een goede manier om echt contact te maken met de locals. De kinderen hadden binnen no-time vrienden en vonden het helemaal geweldig.

Keerzijde
Was er ook nog een keerzijde aan deze reis? “Nee” zeggen ze unaniem. “Natuurlijk was het soms niet heel gezellig, maar dat heb je thuis ook. Gewoon die normale gezinsdingen, die hadden wij ook tijdens de reis. Maar het was vooral geweldig. Het samen zijn met je gezin, die verbinding, niks moet alles mag. Dat gevoel. Ja, dat!”

Denk niet in problemen, maar in oplossingen
Als laatste vraag ik of ze nog een tip hebben voor mensen die dit ook zouden willen of op een andere manier hun hart willen volgen. “Vooral niet denken in problemen, maar in oplossingen. Als je het heel graag wilt, is er overal een oplossing voor” Frank vindt het nog te algemeen en voegt daar aan toe “Als je het echt graag wil zoek dan mensen op die het ook hebben gedaan. Ga praten. En dit geldt niet alleen als je op wereldreis wilt, dit geldt altijd en overal.”

Ik sta niet te kijken van dit antwoord, want zo zijn ze. Echte doeners!

Wie?
Frank, Joyce, Julie en Simon zijn in 2015 een jaar op wereldreis gegaan. Zij gingen hun droom achterna. In een wereld waar dit vaak gezien wordt als eng hebben zij het gewoon gedaan. Ontzettend tof! Je kunt hun verhalen lezen op www.14theroad.nl . Als je zelf een idee hebt om langere tijd op reis te gaan met je kids en je wilt hun verhalen horen; neem dan contact met mij op. Frank, Joyce en de kids geven je graag alle info die je nodig hebt. Ze weten er veel over en kunnen je goede tips geven. Het is sowieso een inspirerend gezin door de manier hoe zij in het leven staan. Ik denk niet dat ik veel mensen ken die zo weinig beren op de weg zien. Mooi is dat.

Jij ook in Hartvolgers? Stuur me dan een bericht op levenbuitendelijntjes@gmail.com en vertel me je verhaal.

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment

Comments (3)