Inspiratie Mindstyle persoonlijk groei persoonlijke ontwikkeling volg je hart

Tot NOOIT meer! | Hoe ik afscheid nam van mijn belemmerende overtuigingen

De ontmoeting
Afgelopen weekend heb ik een training gevolgd. Ik heb daar iemand ontmoet. Jaap. Ik had Jaap wel eens gezien, hij valt niet echt op, maar is wel aanwezig. Dit weekend heb ik Jaap goed leren kennen. En heel eerlijk; het is een heel vervelend kereltje. Ja echt. Als ik een leuk en goed idee heb, zegt hij dat ik het niet kan. Ook zegt hij dat er niemand op mij zit te wachten. Daarnaast is hij van mening dat ik vooral anderen nodig heb voor mijn geluk EN moet ik mij vooral heel veel aantrekken van meningen van anderen.

Raar mannetje die Jaap. Dat zeg je toch niet? Iemand die dit soort dingen tegen je zegt…
NIET LEUK! … toch?
Juist. Je hebt het door. Jaap is het stemmetje die jou al jaren die bullshit vertelt als je iets spannends gaat doen, als je uit je comfortzone stapt. En het ergste is; je gelooft erin. Het zit diep.

“It’s not who you are that holds you back,
it’s who you think you’re not”

Goed nieuws
Gelukkig is er ook een mooie kant aan dit verhaal. Want als we onszelf kunnen laten geloven dat we iets niet kunnen, dan kunnen we onszelf ook vertellen dat we het wel kunnen! Goed nieuws dus.
Nog niet zo makkelijk ervaar ik tijdens een oefening afgelopen weekend. We moeten een situatie in ons hoofd nemen en daar de belemmerende overtuiging vanaf nemen. Iedere keer schiet ik weer terug in mijn verhaal en vertel mijzelf dat ik het niet kan. Het gaat nu over mijn website “leven buiten de lijntjes”. Maar ik kan nog wel een paar situaties bedenken die niet zo goed zijn afgelopen door dit stemmetje.

Ik vraag mij af. Hoe kan het toch dat wij onszelf dit vertellen? Ik ben zo te horen niet de enige in de groep. En ik ken nog wel meer mensen in mijn omgeving die dit doen. Bijvoorbeeld vriendin B. Zoveel talent, zo leuk en creatief. En ook haar “Jaap” zegt dat zij het niet kan. Ik krijg steeds meer een hekel aan die Jaap.

“everything you ever wanted is on the other side of fear”

AU
Maar toch is afscheid nemen van Jaap is moeilijk. Want ook al slurpt hij enorm veel negatieve energie, het is wel heel comfortabel om hem in de buurt te hebben. Lekker makkelijk. Altijd een excuus bij de hand om niet te falen. Lekker veilig. Want stel je voor dat iemand jouw ideeën niet zo leuk vindt of kritiek op je heeft? Au.

En dan? Vergaat dan de wereld? Nee, natuurlijk niet! De wereld vergaat niet. Je wordt er niet slechter van. Integendeel! Het is een leermoment. En daarom is het belangrijk om afscheid te nemen van Jaap. Zolang hij in je leven is, zul je nooit een keer flink onderuit gaan, nooit nieuwe dingen ervaren. En je doelen bereiken? Vergeet het maar.
Maar hoe? Hoe neem je afscheid van Jaap? Door een besluit te nemen. Je kunt nu besluiten dat je verder wilt zonder Jaap, MAAR je moet het wel willen. Als je er niet 100% achter staat, gaat het helaas niet lukken. Denk er maar even over na.

“What if i fall? But darling what if you fly!”

Een mooi afscheid
Ga je ervoor? Wil je van Jaap af en je dromen achterna zonder belemmerende overtuigingen? Ga dan even rustig zitten en neem het besluit dat je vanaf nu gaat handelen vanuit je eigen mooie kracht. Besluit dat je je niet meer gek laat maken door deze stem. En als hij toch om de hoek komt kijken, stel je dan voor dat er iemand voor je staat die zegt dat je het niet kan, dat je niks waard bent…zeg nou zelf, in de werkelijkheid loop je daar toch ook met een grote boog omheen?

Maar hé, het komt wel uit jezelf en of je nu denkt dat je het kunt of niet kunt, je zult altijd gelijk krijgen …

Jij en alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk! Niemand anders. Go for it!

Multipotentialite pur sang. Altijd veel ideeën, super leergierig en creatief. Ik zet deze superkrachten in om vrouwelijke ondernemers, dromers en hartvolgers te helpen hun dromen waar te maken. Daarnaast ben ik fotograaf, moeder, digital nomad, blogger, vlogger, inspirator ... kortom "multisparkled"!

Leave a Comment

Comments (2)

  1. Mooi geschreven! Die Jaap ken ik wel! Soms is Jaap lijfelijk aanwezig en soms in m’n hoofd. Wat zou het fijn zijn om Jaap-loos te leven. Maar Jaap fluistert zachtjes dat dit toch niet lukt… 

    1. Ja Ing, die Jaap zal altijd op de achtergrond blijven roepen. Bij mij zit hij nu achter in de bus en ik weer achter het stuur. En zolang hij maar daar blijft, vind ik het prima dat hij er is. Soms geeft hij best goede adviezen, maar dan doe ik ermee wat ik wil. Ik laat niet meer mijn leven leiden door Jaap.